Warzywa.doc

(68 KB) Pobierz

OBERŻYNA

 

Sucha masa 7 – 11g

Białko 1,5 – 2

Tłuszcze 0,3 g

Cukry 3-4g

Witamina C 14 – 20 mg

Sole Ca, K, P, i Fe, antocyjany

 

WYMAGANIA KLIMATYCZNE

Temperatura powietrza 22 – 30

Temperatura w dzień słoneczny 24 – 28

Dzień pochmurny nie niżej niż 22

Temp w nocy 16 – 20

Poniżej 15 – zahamowany wzrost , zrzucanie kwiatów i zawiązków

Temp podłoża 18 – 22 , poniżej 10 – korzenie wchodzą w stan hibernacji

 

ŚWIATŁO

Długość dnia co najmniej 12 h

Wysoko intensywne światło, niska intensywność , niezbędne doświetlanie roślin

 

WYMAGANIA WODNE

Duże potrzeby – zwłaszcza od początku owocowania

Niedobór w podłożu, zahamowanie wzrostu , zrzucanie zawiązków

Optymalna wilgotnośc podłoża w fazie wegetatywnej 75 %, w czasie owocowania 80 – 85 %

Wrażliwe na wysoką wilgotność powietrza

Reaguje silnie na nieregularne zaopatrzenie w wodę

TERMINY UPRAWY

Różne, zależne od miejsca uprawy

Pod k. III – w szklarni ogrzewanej – do X/XI

k. IV – tunel do IX /X

k. V/VI – tunel nieogrzewany – do k. IX

 

WYMAGANIA POKARMOWE

N – 4 – 5g na kg owoców

P ok. 10

K – 4,7 – 6

Mg 0,5 – 0,7

Ca – 2,5

 

WYMAGANIA NAWOZOWE

Metody tradycyjne

Metody hydroponiczne

N – 200 – 300

N  - 140 – 170

P  - 250 - 300

P  - 40 – 70

K  - 300 – 400

K  - 300 – 400

Mg 150 – 200

Mg 40 – 50

Ca 2000 – 3000

Ca – 150 – 190

pH  - 6,2 – 6,5

pH  5,6 – 5,8

-------------------------------------------------

EC – 2,0 – 2,5

 

Produkcja rozsady

1 g zawiera 120 – 150 sztuk

Przygotowanie trwa 8 – 10 tygodni , z powodu wolnego początkowego wzrostu

- temperatura powietrza w dzień ok. 2 , wyższa niż u papryki

- temperaturę nocy można bardziej różnicować  - 6 – 8

- sadzenie, kiedy rozwinięty pierwszy pąk kwiatowy, możliwość szczepienia

- podkładka Solanum tor rum, lub jak jest u pomidora KNVF

 

ZABIEGI PIELĘGANCYJNE

- prowadzenie i cięcie – wpływa na wielkość owoców, prowadzi się na jeden pęd, można również na 2 pędy, pędy boczne wyrastają z kątów liści pędu głównego, do wysokości 50 – 60 cm , od ziemi uszczykuje się za 1 – szym liściem nad 1-szym zawiązkiem. Pędy boczne wyrastające wyżej tnie się za 1 lub 2 – im liściem nad 2 – im zawiązkiem.

- Liście na łodydze głównej sukcesywnie się usuwa, aż do miejsca rozgałęzienia.

- zabiegi poprawiające zawiązywanie owoców  - gdy pierwsze kwiaty są rozwinięte u 40 – 50 % roślin, stosujemy hormonizację

 

ODMIANY  różnią się:

- wielkością owoców

- kształtem

- barwą skórki

 

Black Bell – czarna podłużna, beczułkowata, gruszkowata

Tango  - biała, długa, cylindryczna

Scorpio – maczugowata, ciemny fiolet

Zebra – mała, amarantowa, w białe ciapki

Perlino – cienkie , długie, jasnofioletowe paluszki

 

ZBIÓR

 

Zaczyna się po upływie około 40 dni od kwitnienia, stopniowo w miare osiągania przez owoc dojrzałości użytkowej, tj. dorastanie owoców do odpowiedniej wielkości , przed stwardnieniem miąższu i nasion

- w takiej formie powierzchnia owoców jest błyszcząca i intensywnie wybarwiona

- owoc odcina się z szypułką, zbiór co kilka dni,

-przechowywanie – klikanaście dni w temp 7 – 10 , wilgotność 90  95 %

 

 

PAPRYKA

- jednoroczna, dwuliścienna

- system korzeniowy nie jest zbyt głęboki,

- łodyga krucha, łamliwa, w dolnej części zdrewniała

 

Średnia zawartość składników odżywczych:

Sucha masa – 5 – 10 %

P – 20 – 60 mg

Ca – 10 – 20 mg

K – 150 – 200 mg

Mg – 10 – 16 mg

- kwiaty na noc się zamykają, najłatwiej się zapylają po rozwinięciu pąka, żywotność pyłku trwa 3 doby.

 

Wartość biologiczna zielonych i czerwonych owoców.  LIPIEC / OWOCE

 

Składniki

Zielona

Czerwona

Sucha masa

4,25

8,45

Witamina c

102

168

Kwasowość

                         0,44

0,41

Cukry redukcyjne

1,62

2,47

 

- plon owoców zbieranych po wybarwieniu na czerwono jest o 15 – 20 % wyższy niż owoców zielonych

 

Skład chemiczny owoców zmienia się w zależności od:

- odmiany

- stopnia dojrzałości owoców

- warunków środowiska

- wartości uprawy

Temperatura powietrza – od siewu do wschodów – 24 – 28

- po wschodach – ok. 20 – 22 / dzień ; 16 – 20 /noc

- po wykształceniu 1 – go liścia 22 – 25 w dzień słoneczny , 18 – 20 pochmurny, noc 18

- przy spadku temp do 15 – wzrost zahamowany

- optymalna temperatura kwitnienia 21 – 27 /dzień ; 16 – 20 noc

- w nocy wyższa temperatura – zrzuca kwiaty i stymuluje wegetacyjny wzrost

- do wiązania owoców – noc 16 – 18

- temperatura podłoża około 20 i nie powinna spadać poniżej

- temp 14 – 15 – korzenie tracą zdolność pobierania wody i składników mineralnych

- przy sadzeniu rozsady do gruntu w tunelu, min 15

- papryka kiełkuje około 2 tygodni w optymalnych warunkach temperaturowych

 

ŚWIATŁO

- młode rośliny 12 h na dzień

- kwitnienie i owocowanie – 14 – 15 h na dzień

- ważna intensywność światła 80 – 120 W na m2, minimalna ok. 40

- poniżej 20 W/m2 rośliny nie rosną

 

WODA

- duże wymagania na 1 kg owoców zużywa 58 – 77 l wody

- wilgotność powietrza – ważna 65 – 80 %

- nadmierna wilgotność np. 90 – 95 % - intensywny wzrost wegetatywny, owoce mają większą masę, ponieważ część pąków kwiatowych odpada,

- wilgotność podłoża, początkowo 2 – 3 tygodnie po posadzeniu – 60 – 70 %, póżniej stopniowo wzrasta i w okresie masowego zawiązywania owoców około 80 %

-

 

 

 

WYMAGANIA POKARMOWE I NAWOZOWE

Pokarmowe g/kg owoców

 

N – 4, 0

P – 0,6

K – 4,7

Ca – 2,5

Mg – 0,5 – 0,7

CO2 – przy uprawie na słomie nie potrzeba

Nawozowe – mg /dm3   UPRAWA TRADYCYJNA

Składniki

Podłoże organiczne

Gleba

N

200 – 300

120 – 160

P

300 – 400

100 - 200

K

400 – 600

200 - 300

Mg

150 – 200

80 – 100

Ca

2000 – 2500

2000 - 2500

pH  6,5 lekko kwaśne

Takie samo

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin