OBERŻYNA
Sucha masa 7 – 11g
Białko 1,5 – 2
Tłuszcze 0,3 g
Cukry 3-4g
Witamina C 14 – 20 mg
Sole Ca, K, P, i Fe, antocyjany
WYMAGANIA KLIMATYCZNE
Temperatura powietrza 22 – 30
Temperatura w dzień słoneczny 24 – 28
Dzień pochmurny nie niżej niż 22
Temp w nocy 16 – 20
Poniżej 15 – zahamowany wzrost , zrzucanie kwiatów i zawiązków
Temp podłoża 18 – 22 , poniżej 10 – korzenie wchodzą w stan hibernacji
ŚWIATŁO
Długość dnia co najmniej 12 h
Wysoko intensywne światło, niska intensywność , niezbędne doświetlanie roślin
WYMAGANIA WODNE
Duże potrzeby – zwłaszcza od początku owocowania
Niedobór w podłożu, zahamowanie wzrostu , zrzucanie zawiązków
Optymalna wilgotnośc podłoża w fazie wegetatywnej 75 %, w czasie owocowania 80 – 85 %
Wrażliwe na wysoką wilgotność powietrza
Reaguje silnie na nieregularne zaopatrzenie w wodę
TERMINY UPRAWY
Różne, zależne od miejsca uprawy
Pod k. III – w szklarni ogrzewanej – do X/XI
k. IV – tunel do IX /X
k. V/VI – tunel nieogrzewany – do k. IX
WYMAGANIA POKARMOWE
N – 4 – 5g na kg owoców
P ok. 10
K – 4,7 – 6
Mg 0,5 – 0,7
Ca – 2,5
WYMAGANIA NAWOZOWE
Metody tradycyjne
Metody hydroponiczne
N – 200 – 300
N - 140 – 170
P - 250 - 300
P - 40 – 70
K - 300 – 400
Mg 150 – 200
Mg 40 – 50
Ca 2000 – 3000
Ca – 150 – 190
pH - 6,2 – 6,5
pH 5,6 – 5,8
-------------------------------------------------
EC – 2,0 – 2,5
Produkcja rozsady
1 g zawiera 120 – 150 sztuk
Przygotowanie trwa 8 – 10 tygodni , z powodu wolnego początkowego wzrostu
- temperatura powietrza w dzień ok. 2 , wyższa niż u papryki
- temperaturę nocy można bardziej różnicować - 6 – 8
- sadzenie, kiedy rozwinięty pierwszy pąk kwiatowy, możliwość szczepienia
- podkładka Solanum tor rum, lub jak jest u pomidora KNVF
ZABIEGI PIELĘGANCYJNE
- prowadzenie i cięcie – wpływa na wielkość owoców, prowadzi się na jeden pęd, można również na 2 pędy, pędy boczne wyrastają z kątów liści pędu głównego, do wysokości 50 – 60 cm , od ziemi uszczykuje się za 1 – szym liściem nad 1-szym zawiązkiem. Pędy boczne wyrastające wyżej tnie się za 1 lub 2 – im liściem nad 2 – im zawiązkiem.
- Liście na łodydze głównej sukcesywnie się usuwa, aż do miejsca rozgałęzienia.
- zabiegi poprawiające zawiązywanie owoców - gdy pierwsze kwiaty są rozwinięte u 40 – 50 % roślin, stosujemy hormonizację
ODMIANY różnią się:
- wielkością owoców
- kształtem
- barwą skórki
Black Bell – czarna podłużna, beczułkowata, gruszkowata
Tango - biała, długa, cylindryczna
Scorpio – maczugowata, ciemny fiolet
Zebra – mała, amarantowa, w białe ciapki
Perlino – cienkie , długie, jasnofioletowe paluszki
ZBIÓR
Zaczyna się po upływie około 40 dni od kwitnienia, stopniowo w miare osiągania przez owoc dojrzałości użytkowej, tj. dorastanie owoców do odpowiedniej wielkości , przed stwardnieniem miąższu i nasion
- w takiej formie powierzchnia owoców jest błyszcząca i intensywnie wybarwiona
- owoc odcina się z szypułką, zbiór co kilka dni,
-przechowywanie – klikanaście dni w temp 7 – 10 , wilgotność 90 95 %
PAPRYKA
- jednoroczna, dwuliścienna
- system korzeniowy nie jest zbyt głęboki,
- łodyga krucha, łamliwa, w dolnej części zdrewniała
Średnia zawartość składników odżywczych:
Sucha masa – 5 – 10 %
P – 20 – 60 mg
Ca – 10 – 20 mg
K – 150 – 200 mg
Mg – 10 – 16 mg
- kwiaty na noc się zamykają, najłatwiej się zapylają po rozwinięciu pąka, żywotność pyłku trwa 3 doby.
Wartość biologiczna zielonych i czerwonych owoców. LIPIEC / OWOCE
Składniki
Zielona
Czerwona
Sucha masa
4,25
8,45
Witamina c
102
168
Kwasowość
0,44
0,41
Cukry redukcyjne
1,62
2,47
- plon owoców zbieranych po wybarwieniu na czerwono jest o 15 – 20 % wyższy niż owoców zielonych
Skład chemiczny owoców zmienia się w zależności od:
- odmiany
- stopnia dojrzałości owoców
- warunków środowiska
- wartości uprawy
Temperatura powietrza – od siewu do wschodów – 24 – 28
- po wschodach – ok. 20 – 22 / dzień ; 16 – 20 /noc
- po wykształceniu 1 – go liścia 22 – 25 w dzień słoneczny , 18 – 20 pochmurny, noc 18
- przy spadku temp do 15 – wzrost zahamowany
- optymalna temperatura kwitnienia 21 – 27 /dzień ; 16 – 20 noc
- w nocy wyższa temperatura – zrzuca kwiaty i stymuluje wegetacyjny wzrost
- do wiązania owoców – noc 16 – 18
- temperatura podłoża około 20 i nie powinna spadać poniżej
- temp 14 – 15 – korzenie tracą zdolność pobierania wody i składników mineralnych
- przy sadzeniu rozsady do gruntu w tunelu, min 15
- papryka kiełkuje około 2 tygodni w optymalnych warunkach temperaturowych
- młode rośliny 12 h na dzień
- kwitnienie i owocowanie – 14 – 15 h na dzień
- ważna intensywność światła 80 – 120 W na m2, minimalna ok. 40
- poniżej 20 W/m2 rośliny nie rosną
WODA
- duże wymagania na 1 kg owoców zużywa 58 – 77 l wody
- wilgotność powietrza – ważna 65 – 80 %
- nadmierna wilgotność np. 90 – 95 % - intensywny wzrost wegetatywny, owoce mają większą masę, ponieważ część pąków kwiatowych odpada,
- wilgotność podłoża, początkowo 2 – 3 tygodnie po posadzeniu – 60 – 70 %, póżniej stopniowo wzrasta i w okresie masowego zawiązywania owoców około 80 %
-
WYMAGANIA POKARMOWE I NAWOZOWE
Pokarmowe g/kg owoców
N – 4, 0
P – 0,6
K – 4,7
Mg – 0,5 – 0,7
CO2 – przy uprawie na słomie nie potrzeba
Nawozowe – mg /dm3 UPRAWA TRADYCYJNA
Podłoże organiczne
Gleba
N
200 – 300
120 – 160
P
300 – 400
100 - 200
K
400 – 600
200 - 300
Mg
150 – 200
80 – 100
Ca
2000 – 2500
2000 - 2500
pH 6,5 lekko kwaśne
Takie samo
Mkol63