Ziemniaczana z chrzanem.doc

(26 KB) Pobierz

Składniki:

- 6 ziemniaków
- 1 łyżka chrzanu (tarty, ale bez śmietany, może być ze słoiczka)
- 1 cebula (tarta)
- 100g boczku
- 1 szklanki śmietany
- 1,5 l bulionu
- 1 łyżki mąki
- majeranek
- sól


Plan działania:

- Danie można przygotowywać na kuchence turystycznej.
- Zagotować wodę, ziemniaki pokroić w ćwiartki (jeśli są małe), ziemniaki ugotować na pół miękko, dodać kostki bulionowe, chrzan, majeranek (roztarty nad garnkiem - 2 garście).
- Jak ziemniaki zmiękną, zdjąć garnek z kuchenki, na patelni lekko podsmażyć boczek (surowy wędzony - pokrojony w drobną kostkę, dodać go do zupy, którą należy znowu postawić na gaz,
-
- Ostatnia rzecz - zagęszczanie
-
- Śmietana, mąka i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek, trzeba zahartować - lekko posolić, dodać trochę zupy, wymieszać i dodać do zupy.
-
- Kiedy całość się zagotuje, zupa zgęstnieje, dodać świeżo zmielonego pieprzu i można jeść.
-
- Od tradycyjnej ziemniaczanki różni się tym, że dodano chrzanu, poza tym jest zrobiona na Kasprowym, ale smakuje w każdych warunkach.
-
- Po nartach, wieczorem można iść do jakuzi, tam można wypić bardzo dobry napój.
-
- s m a c z n e g o

 


 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin