Składniki:- 6 ziemniaków- 1 łyżka chrzanu (tarty, ale bez śmietany, może być ze słoiczka) - 1 cebula (tarta)- 100g boczku - 1 szklanki śmietany- 1,5 l bulionu- 1 łyżki mąki- majeranek- sól
Plan działania:- Danie można przygotowywać na kuchence turystycznej.- Zagotować wodę, ziemniaki pokroić w ćwiartki (jeśli są małe), ziemniaki ugotować na pół miękko, dodać kostki bulionowe, chrzan, majeranek (roztarty nad garnkiem - 2 garście).- Jak ziemniaki zmiękną, zdjąć garnek z kuchenki, na patelni lekko podsmażyć boczek (surowy wędzony - pokrojony w drobną kostkę, dodać go do zupy, którą należy znowu postawić na gaz, - - Ostatnia rzecz - zagęszczanie- - Śmietana, mąka i dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek, trzeba zahartować - lekko posolić, dodać trochę zupy, wymieszać i dodać do zupy.- - Kiedy całość się zagotuje, zupa zgęstnieje, dodać świeżo zmielonego pieprzu i można jeść.- - Od tradycyjnej ziemniaczanki różni się tym, że dodano chrzanu, poza tym jest zrobiona na Kasprowym, ale smakuje w każdych warunkach.- - Po nartach, wieczorem można iść do jakuzi, tam można wypić bardzo dobry napój.- - s m a c z n e g o
g-alf