Czulent.doc

(25 KB) Pobierz

Czulent

Składniki:

- 1 kg kaszy pęczak
- 1 kg mięsa wołowego
- 4 główki czosnku
- 0,5 kg cebuli
- 1 kg fasoli czerwonej
- 4 jajka
- sól, pieprz
- czerwona mielona papryka
- gęsi lub kaczy smalec


Plan działania:

- Namoczyć (oddzielnie) pęczak i fasolę.
- Na tłuszczu zezłocić cebulę i przełożyć bez tłuszczu do miseczki ()dokładnie).
- Dodać smalcu na patelnię i obsmażyć mięso pokrojone w durzą kostkę.
- Pod koniec smażenia dodać paprykę.
- Do rondla włożyć fasolę, dodać mięso razem z tłuszczem, popieprzyć.
- Dodać cebulę, cały czosnek (w łupinie). Posypać pęczakiem, posolić.
- Włożyć całe wyszorowane jajka.
- Dodać trochę wody.
- Przykryć i włożyć do pieca.
- Piec bardzo długo (do 5-u godzin) w małej temperaturze (120-160).

 


 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin