CzulentSkładniki:- 1 kg kaszy pęczak- 1 kg mięsa wołowego- 4 główki czosnku- 0,5 kg cebuli- 1 kg fasoli czerwonej- 4 jajka- sól, pieprz- czerwona mielona papryka- gęsi lub kaczy smalec
Plan działania:- Namoczyć (oddzielnie) pęczak i fasolę.- Na tłuszczu zezłocić cebulę i przełożyć bez tłuszczu do miseczki ()dokładnie).- Dodać smalcu na patelnię i obsmażyć mięso pokrojone w durzą kostkę.- Pod koniec smażenia dodać paprykę.- Do rondla włożyć fasolę, dodać mięso razem z tłuszczem, popieprzyć.- Dodać cebulę, cały czosnek (w łupinie). Posypać pęczakiem, posolić.- Włożyć całe wyszorowane jajka. - Dodać trochę wody. - Przykryć i włożyć do pieca. - Piec bardzo długo (do 5-u godzin) w małej temperaturze (120-160).
g-alf