Zrazy po nelsońsku.doc

(24 KB) Pobierz

Składniki:

- 600g polędwiczek wołowych
- 7 ziemniaków
- 1/4l wywaru z suszonych grzybów
- 1 kieliszek wina MADERA - ew. PORTO [gęste i słodkie]
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- sól
- pieprz


Plan działania:

- kartofle [ziemniaki, pyry] ugotować na półtwardo - bo będą jeszcze smażone
- na patelni roztopić masło i wrzucić tam pokrojoną cebulę
- z polędwiczek wykroić błony, a następnie pokroić mięso w plasterki [2cm]
- do cebuli dorzucić łyżkę mąki, potem zdjąć z ognia i dodać:
- + wino + wywar z grzybów i wszystko podgrzać żeby zgęstniało
-
- mięso "rozbić" DŁONIĄ !!!
- popieprzyć
- obsmażyć na maśle
- podawać z sosem + pokrojonymi ziemniakami + grzybami
-
- s m a c z e n g o
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin