Składniki:- 600g polędwiczek wołowych- 7 ziemniaków- 1/4l wywaru z suszonych grzybów- 1 kieliszek wina MADERA - ew. PORTO [gęste i słodkie]- 2 łyżki masła- 1 łyżka mąki- 1 cebula- sól- pieprz
Plan działania:- kartofle [ziemniaki, pyry] ugotować na półtwardo - bo będą jeszcze smażone- na patelni roztopić masło i wrzucić tam pokrojoną cebulę- z polędwiczek wykroić błony, a następnie pokroić mięso w plasterki [2cm]- do cebuli dorzucić łyżkę mąki, potem zdjąć z ognia i dodać:- + wino + wywar z grzybów i wszystko podgrzać żeby zgęstniało- - mięso "rozbić" DŁONIĄ !!!- popieprzyć- obsmażyć na maśle- podawać z sosem + pokrojonymi ziemniakami + grzybami- - s m a c z e n g o
g-alf