Składniki:- 1 kg żeberek wieprzowych,- 0,5 kg białej kapusty,- 0,5 kg kiszonej kapusty,- 1 cebula,- 3 ząbki czosnku,- 20 dag boczku- bulion, mąka, olej,- kminek, liście laurowe, ziele angielskie,- sól i pieprz [tradycyjnie świeżo mielony]
Plan działania:- żeberka wrzucić do garnka - niech się obsmażą,- potem sporo posolić i popieprzyć [trochę mniej]- dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić,- białą kapustę poszatkować i do mięsa,- dodać przyprawy [kminek - łyżeczkę, liście laurowe - 1, ziele angielskie - 3],- wrzucić kapustę [jedną i drugą],- podlać bulionem i niech się dusi,- boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni,- skwarki dodać do kapusty, - a na wytopionym tłuszczu zrobić zasmażkę dodając trochę mąki,- - chwilę jeszcze podusić i smacznego ...
g-alf