Żeberka duszone w kapuście.doc

(25 KB) Pobierz

Składniki:

- 1 kg żeberek wieprzowych,
- 0,5 kg białej kapusty,
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 dag boczku
- bulion, mąka, olej,
- kminek, liście laurowe, ziele angielskie,
- sól i pieprz [tradycyjnie świeżo mielony]


Plan działania:

- żeberka wrzucić do garnka - niech się obsmażą,
- potem sporo posolić i popieprzyć [trochę mniej]
- dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić,
- białą kapustę poszatkować i do mięsa,
- dodać przyprawy [kminek - łyżeczkę, liście laurowe - 1, ziele angielskie - 3],
- wrzucić kapustę [jedną i drugą],
- podlać bulionem i niech się dusi,
- boczek pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni,
- skwarki dodać do kapusty,
- a na wytopionym tłuszczu zrobić zasmażkę dodając trochę mąki,
-
- chwilę jeszcze podusić i smacznego ...

 


...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin