Spaghetti z pomidorami.doc

(26 KB) Pobierz

Składniki:

- 1 puszka Włoskich pomidorów [posiekanych],
- szczypta suszonego OREGANO,
- ser PARMEZAN -świeżo starty,
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- 1/2 szklanki gęstej słodkiej śmietany,
- 0,5 kg makaron spaghetti,
- główka czosnku,
- sól i pieprz


Plan działania:

- na patelni o grubym dnie-ciężkiej dodajemy oliwy, i czosnek (całe ząbki z łupinami)
- po zrumienieniu wyjmujemy go, zmniejszamy ogień i dodajemy do oliwy pomidory ( można również razem z czosnkiem dodać pokrojoną na pół cebulę, którą należy po zrumienieniu wyjąć) i 2 szczypty suszonego oregano ( świeże dodajemy na końcu, suszone na początku)
- zwiększamy ogień wszystko ma się poddusić - pyrkać przez ok. 40 min
- w garnku do wrzącej, b. dużej i osolonej ilości wody dodajemy w całości makaron .
- słodką - gęstą śmietanę posoloną zahartować z częścią sosu i następnie dodać do sosu i podgotować,
- na samym końcu dodać soli i świeżo zmielonego pieprzu,
- odcedzić makaron niezbyt dokładnie,
- następnie do makarony w garnku dodajemy sos tak by cały makaron był nim oblepiony.
- podawać w miseczkach lub w głębokich talerzykach
- na wierzch dodać trochę świeżo startego parmezanu.
-
- smacznego

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin