Składniki:- 1 puszka Włoskich pomidorów [posiekanych],- szczypta suszonego OREGANO,- ser PARMEZAN -świeżo starty, - 3-4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,- 1/2 szklanki gęstej słodkiej śmietany,- 0,5 kg makaron spaghetti,- główka czosnku,- sól i pieprz
Plan działania:- na patelni o grubym dnie-ciężkiej dodajemy oliwy, i czosnek (całe ząbki z łupinami)- po zrumienieniu wyjmujemy go, zmniejszamy ogień i dodajemy do oliwy pomidory ( można również razem z czosnkiem dodać pokrojoną na pół cebulę, którą należy po zrumienieniu wyjąć) i 2 szczypty suszonego oregano ( świeże dodajemy na końcu, suszone na początku)- zwiększamy ogień wszystko ma się poddusić - pyrkać przez ok. 40 min- w garnku do wrzącej, b. dużej i osolonej ilości wody dodajemy w całości makaron .- słodką - gęstą śmietanę posoloną zahartować z częścią sosu i następnie dodać do sosu i podgotować,- na samym końcu dodać soli i świeżo zmielonego pieprzu,- odcedzić makaron niezbyt dokładnie, - następnie do makarony w garnku dodajemy sos tak by cały makaron był nim oblepiony.- podawać w miseczkach lub w głębokich talerzykach- na wierzch dodać trochę świeżo startego parmezanu.- - smacznego
g-alf