Pipki.doc

(25 KB) Pobierz

Pipki - Duszone Gęsie Żołądki

Składniki:

- 1 kg gęsich lub indyczych żołądków
- 1 kg cebuli
- 2 główki czosnku
- gęsi lub kaczy tłuszcz (ew. oliwa)
- sól, pieprz, curry


Plan działania:

- Żołądki sparzyć kilkakrotnie (6) na sitku.
- Sitko dokładnie przepłukać i sparzyć żołądki jeszcze raz.
- W rondlu na smalcu zezłocić cebulę, wycisnąć do niej czosnek.
- Zamieszać.
- Włożyć żołądki, zamieszać.
- Dodać odrobinę wody, zamieszać.
- Posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę curry, wymieszać.
- Jeżeli trzeba dodać trochę wody, zamieszać.
- Przykryć i dusić na ogniu, kontrolując miękkość i czy nie brakuje wody.
- Dusić około 1-1,5 godziny aż do 80% miękkości.
- Włożyć do piekarnika na 15-20 minut.
- Kontrolować miękkość i wodę.
- Gdy są już miękkie odkrywamy i dusimy jeszcze w piekarniku około 10 minut aż zbrązowieją.
- Podawać z bułką chałką i surówką z tartej rzepy

 


...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin