Pipki - Duszone Gęsie ŻołądkiSkładniki:- 1 kg gęsich lub indyczych żołądków- 1 kg cebuli- 2 główki czosnku- gęsi lub kaczy tłuszcz (ew. oliwa)- sól, pieprz, curry
Plan działania:- Żołądki sparzyć kilkakrotnie (6) na sitku. - Sitko dokładnie przepłukać i sparzyć żołądki jeszcze raz.- W rondlu na smalcu zezłocić cebulę, wycisnąć do niej czosnek.- Zamieszać.- Włożyć żołądki, zamieszać.- Dodać odrobinę wody, zamieszać.- Posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę curry, wymieszać.- Jeżeli trzeba dodać trochę wody, zamieszać.- Przykryć i dusić na ogniu, kontrolując miękkość i czy nie brakuje wody.- Dusić około 1-1,5 godziny aż do 80% miękkości.- Włożyć do piekarnika na 15-20 minut.- Kontrolować miękkość i wodę.- Gdy są już miękkie odkrywamy i dusimy jeszcze w piekarniku około 10 minut aż zbrązowieją.- Podawać z bułką chałką i surówką z tartej rzepy
g-alf