· 2 platy karkówki o grubosci ok 1,5 cm,
· 1 sredniej wielkosci biala cebula,
· 1 sredniej wielkosci czerowna cebula,
· 1 papryka,
· 2-3 zabki czosnku,
· 3-4 garsci starkowanego zóltego sera,
· ketchup (maly sloiczek),
· majonez ( 4 czubate lyzki),
· przyprawy (sol, pieprz, papryka, czosnek granulowany)
Kazdy plat karkowki przekroic wszerz na pol. Lekko rozbic kazdy z 4 platow do grubosci ok 1 cm. Kazda czesc przyprawic z obu stron sola, pieprzem, papryka i czosnkiem. Odstawic do lodowki, najlepiej na co najmniej 2 godziny. Pokroic 2 cebule i papryke w paseczki lub kosteczke - jak kto woli. Czosnek pokroic w drobna kosteczke. Forme do pieczenia wysmarowac majonezem, na to wylozyc platy karkowki, ktore posypujemy pokrojonym czosnkiem i cebulkami. Cebule przyprawic delikatnie sola i pieprzem, ja dodalam jeszcze oregano i majeranek....Na cebulke ukladamy pokrojona papryke i calosc zalewamy ketchupem. Ja dodalam lagodny, ale smialo mozna dodac pikantny. Wlozyc do piekarnika i zapiekac ok 40 -60 min. Mam kiepski piekarnik :/ wiec karkowke pieklam przez dobra godzine. Na 10 min przed uplywem czasu pieczenia calosc posypac serkiem. Podawac z ziemniakami lub z ryzem. Karkowke doprawiamy wedlug upodoban, pikantnie lub lagodnie. Do skladnikow mozna dorzucic pokrojone w plasterki pieczarki, jako kolejna warstwe na naszej karkowkce (np miedzy cebulka i papryka)
tilia62