Początek formularza
cukier [20 dag]
białko z jajka [6 szt.]
galaretka [2 op.]
woda [2 szklanki] (gorącej)
Dół formularza
Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu jednak zużywając 2 szklanki wody na 2 opakowania! wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier (można trochę mniej). Następnie wlać lekko gęstniejącą już galaretkę. Następnie wylać wszystko do naczynia wyłożonego folią spożywczą. Kiedy zastygnie odwrócić do góry dnem, zdjąć folię i jeść:)Można oczywiście zrobić dwu czy więcej kolorowe ptasie mleczko. Wtedy na 3 białka, jedna galaretka rozpuszczona w 1 szklance wody i 10 dag cukru.Po przyrządzeniu ptasie mleczko można polać polewą czekoladową lub sosem owocowym:)U mnie na zdjęciach widać smak wiśniowo-cytrynowy
tilia62