Składniki:
· 1,5 szklanki maku
· 4 jabłka
· 5 jajek
· paczka kandyzowanych daktyli (w ich miejsce dodałam suszonej moreli i mieszanki suszonych owoców)
· 1 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1 szklanka cukru pudru
· aromat migdałowy
· kostka masła (250 g)
· 5 łyżek kaszy manny
· 5 łyżek mąki pszennej
· 1 szklanka mleka (do namoczenia maku)
Mak gotujemy z mlekiem przez około 30 minut (można też zalać mak wrzącym mlekiem i pozostawić do napęcznienia). Po wystudzeniu mielimy. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę. Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Daktyle kroimy w plastry i dodajemy do masy. To samo robimy z jabłkami i makiem. Na koniec dodajemy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą za pomocą łyżki. Wylewamy na wysmarowaną blachę (30 x 20 cm) i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową (ja tego nie zrobiłam, jest bardzo smaczny również bez polewy).
tilia62