Makowiec z jabłkami.doc

(49 KB) Pobierz
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

makowiec z jabłkami

Składniki:

·         1,5 szklanki maku

·         4 jabłka

·         5 jajek

·         paczka kandyzowanych daktyli (w ich miejsce dodałam suszonej moreli i mieszanki suszonych owoców)

·         1 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1 szklanka cukru pudru

·         aromat migdałowy

·         kostka masła (250 g)

·         5 łyżek kaszy manny

·         5 łyżek mąki pszennej

·         1 szklanka mleka (do namoczenia maku)

Mak gotujemy z mlekiem przez około 30 minut (można też zalać mak wrzącym mlekiem i pozostawić do napęcznienia). Po wystudzeniu mielimy. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na jednolitą masę. Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do wcześniej zrobionej masy. Daktyle kroimy w plastry i dodajemy do masy. To samo robimy z jabłkami i makiem. Na koniec dodajemy aromat migdałowy i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą za pomocą łyżki. Wylewamy na wysmarowaną blachę (30 x 20 cm) i wkładamy do piekarnika na około 50 minut. Po upieczeniu można polać polewą czekoladową (ja tego nie zrobiłam, jest bardzo smaczny również bez polewy).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin