Ciasto drożdżowena 3 strucle:
· 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania (u mnie zazwyczaj około pół szklanki)
· 180 ml letniego mleka
· 150 g margaryny (lub masła), roztopionej, ochłodzonej
· 6 żółtek (białka odłożyć do masy, będą nam jeszcze potrzebne)
· 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
· 6 łyżek cukru
· 1,5 łyżki oleju
· pół łyżeczki soli
· 1,5 łyżki spirytusu (lub np. wódki, rumu)
· 1 duże opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa:
· 500 g maku
· 250 g cukru (zazwyczaj dodaję mniej)
· 100 g rodzynków
· 50 g orzechów włoskich, posiekanych
· 1 łyżka miodu (można dać wiecej i wtedy zmniejszyć ilosć cukru)
· olejek migdałowy do smaku
· cynamon do smaku
· 1 łyżka miękkiej margaryny
· kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle uznania
Ponadto:
· lukier
· trochę maku do dekoracji
· pergamin/papier do pieczenia
· olej
Ciasto drożdżowe:1. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem (letnim) i odstawić na około 15 minut.2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Masa makowa:1. Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.2. Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem, które nam pozostało z ciasta).Ciasto podzielić według uznania (ja dzielę na 3 części), rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków), w formie tuby. Uwaga: jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy; końce makowców podłożyć pod spód.
tilia62