Mykotoksykozy:
· Zatrucia wywołane przez toksyczne produkty przemiany materii grzybów żyjących, jako saprofity na produktach spożywczych
· Niezakaźne choroby powstałe w wyniku spożycia pokarmów zawierających toksyczne metabolity grzybów
· Towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat
· Pierwsze zapisy o zatruciach pochodzą z Biblii (jedna z plag egipskich)
· Wyginięcie Etrusków (zearalenon)
· Masowa śmierć ludności w XIX wieku w Rosji i w trakcie II wojny światowej (toksyna T-2), (ATA – alimentary toxic aulekia)
· Śmierć tysięcy koni w latach 1930 w ZSRR – stachybotrykoza
· Śmierć 100.000 indyków w UK – aflatoksyna
· Spośród 2 milionów organizmów żywych na świecie – około 100 tysięcy gatunków to pleśnie
· Obecnie znamy ok. 500 toksyn produkowanych przez pleśnie, z nich ok. 20 występuje w artykułach spożywczych i paszach
· Skutki skarmiania pasz zanieczyszczonych mykotoksynami szczególnie poważne u zwierząt monogastrycznych (świnie, drób)
· Na świecie ok. 25% pasz dla trzody jest zanieczyszczona mykotoksynami
· Toksyny grzybów z rodzaju:
☞ Aspergillus, Stachybotrys, Fusarium, Penicilium
· Najważniejsze ze względu na znaczenie kliniczne grupy mykotoksyn:
1. Aflatoksyny
2. Ochratoksyny
3. Zearalenon
4. Trichoteceny
· W Polsce największe znaczenie mają toksyny wytwarzane przez grzyby z rodzaju Fusarium i Aspergillus (ochratoksyny i zearalenon)
Czynniki warunkujące wytwarzanie mykotoksyn:
· Obecność grzyba toksynotwórczego
· Odpowiednie podłoże do rozwoju grzyba
· Działanie synergistyczne i antagonistyczne oraz towarzysząca mikroflora
· Makro- i mikropierwiastki obecne w podłożu
· Sposób zbiorów
· Warunki magazynowania plonów
· Warunki mikroklimatyczne (wilgotność i temperatura)
Decydującą role odgrywa temperatura i wilgotność względna
AFLATOKSYNA
· Wytwarzana przez grzyby Aspergillus flavus i Aspergillus parasiticus
· Najwięcej na orzeszkach arachidowych, ziarnach słonecznika i kukurydzy, ziarnie kakaowym, ryży, jęczmieniu, pszenicy. Mogą być też w serach, twarogach, smietanie, majonezie
· Należą do najsilniejszych trucizn pochodzenia naturalnego
· Podstawowe czynniki warunkujące wytwarzanie toksyn:
↪ Temp. 22-24 C
↪ Wilgotność powietrza: 80-55%
↪ Dlatego zbiory z obszarów tropikalnych są najbardziej skażone
Aflatoksyny:
· Bardzo odporne na działanie wysokich temp.
· Dość wrażliwe na działanie światła
· Ogólnie stosowane warunki pasteryzacji mogą spowodować rozpad aflatoksyn
· Pochodne dwufuranokumaryny
· Najbardziej rozpowszechnione 4 pochodne:
↪ Aflatoksyna B1 i B2 oraz G1 i G2 (podział na podstawie typu fluorescencji)
· W mleku rozpowszechnione są metabolity aflatoksyn B1 i B2 czyli M1 i M2 (zależność między aflatoksyną B1 przyjętą z pokarmem a aflatoksyną M1 wydalaną do mleka)
· Najczęściej występuje pochodna B1
· B1 – najsilniejszy czynnik rakotwórczy wątroby, dodatkowo działa synergistycznie z innymi czynnikami karcynogennymi
· Doustne podawanie B1 powoduje raka wątroby u wszystkich dotychczas badanych gatunków zwierząt
· Również rak żołądka, okrężnicy, nerek gruczołów łozwych, języka, tchawicy
· Działanie hemolityczne, dermo nekrotyczne, teratogenne, osłabienie odporności naturalnej i nabytej
· Szczególnie wrażliwe młode, zwłaszcza w stadium embrionalnym
· Bardzo wrażliwe drób, psy, świnie, cielęta. Owce i dorosłe bydło – mniej wrażliwe
Wchłanianie
· Przez przewód pokarmowy, drogą erogenną, przez skórę – przechodzą do tkanek i płynów ustrojowych
Zatrucia ostre:
· Prowadzą głównie do miąższowego zapalenia wątroby
Zatrucia przewlekłe
· Guzy w wątrobie z przerzutami do płuc i nerek
U świń:
Objawy kliniczne::
· Ataksja, wzrost padnięć, uszkodzenie wątroby, zapalenia nerek, krwawienia z przewodu pokarmowego
Zmiany anatomopatologiczne:
· Głównie w wątrobie i nerkach
· Wątroba krucha, koloru białego, czasem zwyrodnienia tłuszczowe
· Nerki obrzękłe, powiększone, zmiany zwyrodnieniowe
· Wybroczyny lub krwawienia do przewodu pokarmowego
Ochratoksyna:
· Podstawowy związek to ochratoksyna A (OTA)
· Ochratoksyna A jest najważniejszą mykotoksyną występującą w warunkach klimatycznych Polski
· Metabolit 7 gatunków grzybów Aspergillus (np. ochraceus, niger) oraz 6 gatunków Penicillium (verrucosum)
· Synteza ochratoksyn przez pleśnie ma miejsce w szerokim zakresie temperatur: 4-30 C, zawartość wody w ziarnie powyżej 17%
· Pleśnie najczęściej na ziarnie owsa, jęczmienia, kukurydzy, także w ziarnach kawy, fasoli, suszonych owocach, rodzynkach, produktach sojowych
· Wchłanianie: głównie z przewodu pokarmowego
· Szybka dystrybucja w organizmie
· Najwięcej odkłada się w nerkach, następnie w wątrobie, mięśniach tkance tłuszczowej
· Najczęściej atakuje nerki
· Jest rakotwórcza
· Doświadczalnie wykazano działanie teratogenne
· Wydalanie: z moczem, w niewielkim stopniu także z kałem
· Dotychczas nie stwierdzono przechodzenia z paszy do krwi, mleka lub mięsa przeżuwaczy ( ich przewodzie jest swoista flora bakteryjna, która rozkłada ochratoksynę A)
· Najbardziej wrażliwe są świnie.
Objawy kliniczne:
· Pierwsze objawy: spadek apetytu, zmniejszone zużycie paszy, spowolnienie przyrostów masy ciała
Charakterystyczne dla ochratoksyny:
· Poliuria, zahamowanie wzrostu
· Polidypsja
· Objawy kliniczne uwidaczniają się kiedy poziom ochratoksyny jest wyższy niż 5-20 mg/kg paszy (5-10 ppm)
· Przy zatruciach ostrych – możliwe zaburzenia w koordynacji ruchów oraz padnięcia zwierząt
· Nerki: powiększone, zmiany barwy (tzw. blada nerka), atrofia kanalików, cętkowanie na powierzchni z możliwością wystąpienia drobnych pęcherzyków, cysty i śródmiąższowe zwłóknienie części korowej
· Wątroba: możliwe stłuszczenie
· Charakterystyczny bark zmian w innych narządach
U trzody chlewnej bardzo wolny metabolizm, – dlatego jest wykrywalna w narządach wewnętrznych, mięśniach, tkance tłuszczowej i krwi, czas zaniku z organizmu świń to ok. 7 tygodni
· Występowanie ochratoksyny A w mięsie wieprzowym, krwi i wyrobach garmażeryjnych pochodzenia wieprzowego jest uważane za przyczynę tzw. nefropatii ochratoksynowej ludzi
Zearalenon
· Lakton kwasu fenolorezorcynowego
· Wytwarzany przez grzyby Fusarium
· Naturalne zanieczyszczenie kukurydzy i zbóż
· Optymalne warunki do wytwarzania toksyn to:
↪ Temp. poniżej 25 C
↪ Wilgotność ok. 16%
· Najbardziej wrażliwe świnie
· Ma aktywność estrogenową, dlatego jest też nazywany mykoestrogenem, fitoestrogenem
· Objawy podobne do tych, które występują w trakcie rui – symptomy rujowe
· Objawy przy zawartości 5-6 mg zearalenonu na kg paszy. Zawartość 100 mg powoduje całkowitą niepłodność
· Wywołuje u zwierząt zespół estrogenny (syndrom hiperestrogenny) – u loszek powiększenie i obrzęk narządów płciowych oraz gruczołów sutkowych, w skrajnych przypadkach wypadnięcie pochwy i odbytu
Nawet niskie stężenie zearalenonu powoduje zaburzenia w rozrodzie:
· Opóźnione wystąpienie pierwszej rui
· Ciąże rzekome
· Poronienia
· Mało liczne mioty
· Rodzenie martwych lub słabych noworodków
· Noworodki z wrodzoną rozkrocznością (splayleg)
· Bezmleczność loch
· Bardzo często u noworodków matek karmionych zanieczyszczoną paszą występuje bardzo wyraźny obrzęk i zaczerwienie sromu oraz martwica ogona
· Młode rozwijają się wolniej – toksyna w mleku matki
· Supresyjny wpływ zearalenonu na funkcjonowanie układu immunologicznego u świń
· U knurów – zanik jąder
· U bydła i owiec zaburzenia płodności, przedłużanie rui
Trichoteceny:
· Wytwarzane przez grzyby Fusarium
· Np. deoxyniwalenon, toksyna T-2
...
Katarama