Zielona herbata twój parasol ochronny.docx

(12 KB) Pobierz



 

Zielona herbata twój parasol ochronny 

Czy zastanawiaůeú sić kiedyú dlaczego mieszkańcy krajów azjatyckich wyglŕdajŕ můodziej i ýyjŕ důuýej, niý ich rówieúnicy w Europie lub USA? Badacze z szkoůy medycznej w Yale wyciŕgajŕc wnioski z ponad 100 opracowań naukowych na temat wpůywu zielonej herbaty na zdrowie, wskazali na tzw. "azjatycki paradoks", czyli fakt, ýe zapadalnoúă na choroby serca i raka w krajach azjatyckich jest znacznie mniejsza, niý w innych spoůeczeństwach. Naukowcy potwierdzili, ýe picie zielonej herbaty nie tylko 
zmniejsza ryzyko wystŕpienia nowotworów, ale równieý przeciwdziaůa starzeniu i wspomaga odchudzanie

Co to jest zielona herbata?

Zielona herbata pochodzi z tej samej roúliny, z której otrzymuje sić normalnŕ herbatć. Róýnica polega gůównie na procesie obróbki liúci. Sŕ one suszone lub parowane, ale nigdy nie poddaje sić ich procesowi fermentacji, tak jak w przypadku popularnej czarnej herbaty. Dzićki temu, ýe liúcie herbaty nie fermentujŕ udaje im sić zachowaă liczne polifenole zwane takýe kat echinami. Jednym z nich jest epiggallocatechin galusan (EGCG), który silnie przeciwdziaůa powstawaniu naczyń krwionoúnych 
zasilajŕcych komórki rakowe.

Dlaczego jest tak specjalna?

Poza kofeinŕ, która nadaje jej wůaúciwoúci pobudzajŕce, zielona herbata zawiera równieý liczne substancje z grupy flawonoidów bćdŕce silnymi antyoksydantami. Stanowiŕ one nawet ź suchej masy liúcia i odpowiadajŕ za specyficzny, gorzkawy smak napoju. Zielona herbata dziaůa na organizm równieý odtruwajŕco, a mianowicie uruchamia w wŕtrobie mechanizmy pozwalajŕce na szybszŕ eliminacjć z ciaůa rakotwórczych toksyn. U myszy laboratoryjnych zielona herbata uniemoýliwiůa dziaůanie chemicznych 
substancji kancerogennych odpowiedzialnych za powstanie raka piersi, ýoůŕdka, okrćýnicy, przeůyku i půuc.

Najlepszy czas na herbatć

Moýna powiedzieă, ýe najlepszy czas na spoýywanie zielonej herbaty jest w trakcie tzw. "przerwy na kawć" w pracy (pod warunkiem, ýe nie spoýywa sić wtedy ýadnego posiůku). A to dlatego, ýe zielona herbata utrudnia absorpcjć ýelaza, tiaminy i witaminy B z poýywienia. Mocnego wywaru nie zaleca sić piă równieý na pusty ýoůŕdek (na przykůad z samego rana), poniewaý podraýni ukůad trawienny.

Delikatny napój

W porównaniu do czarnej herbaty, zielona zawiera duýo wićcej zdrowych substancji, jednak jest teý od niej bardziej wraýliwa na ich stratć. Pijŕc zielonŕ herbatć naleýy pamićtaă, aby nie byůa zbyt gorŕca ani zbyt wystudzona. Nie naleýy jej takýe důuýej przechowywaă po zaparzeniu, poniewaý z upůywajŕcymi godzinami zanikajŕ cenne skůadniki, a na liúciach mogŕ rozwijaă sić bakterie.

Kiedy nie naleýy jej piă?

Zielonej herbaty nie naleýy mieszaă z alkoholem utrudnia to pracć nerek i moýe powodowaă zaparcia. Nie naleýy jej równieý ůŕczyă z niektórymi lekami przeciwgorŕczkowymi, poniewaý napój moýe z nimi wchodziă w interakcje.

Moýliwe przedawkowanie

Specjaliúci twierdzŕ, ýe picie wićcej niý szeúciu filiýanek dziennie moýe doprowadziă do nietolerancji kofeiny i przedawkowania skůadników mineralnych.
 


Zgłoś jeśli naruszono regulamin