ciasto cegiełka.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki             

ciasto: 4 żółtka 1.5 kostki margaryny (najlepiej Kasi albo poł na pół z masłem) 1 szkl cukru 2 szklanki maki krupczatki, lub pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego masa: 6-8 białek 40dkg orzechów włoskich 2 tabliczki czekolady gorzkiej (Wedel jest najlepszy)

 

 

 

 

szklanka cukru              ciasto zagniesc by tworzylo jednolitą masę nie klejącą sie do ręki. Dodac kakao, cynamon i waniliowy cukier. włożyc do lodówki na czas robienia góry. masa: ubić piane z białek powoli dodawać cukru. ubijać do moemntu uzyskania jednolitej szklistej masy (jak na bezy) dodać pokrojone orzechy, i czekoladę w drobne kosteczki piec ok. 30-45 min w temp 220'C Tak by ciasto miało złocisty kolorek.. Najlepiej smakuje z czekoladą na gorąco lub herbatą cynamonową. SMACZNEGO!!!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin