Zrazy zawijane z sarny.doc

(20 KB) Pobierz
Zrazy zawijane z sarny

Zrazy zawijane z sarny
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3 godz.
800 g sarniny na pieczen,
150 g sloniny,
150 ml bulionu miesnego,
150 ml czerwonego wytrawnego wina,
1 lyzka maki,
sol, pieprz.
Farsz:
150 g combra sarniego,
80 g swiezych prawdziwkow,
1 cebula,
1 lyzka masla,
1 lyzka tartej bulki.

1. Pieczen oczyscic, umyc, osuszyc i pokroic skosnie w poprzek wlokien na 4
podluzne kawalki. Kazdy z nich rozbic mocno tluczkiem, osolic, doprawic pieprzem. Slonine pokroic w cienkie plasterki.
2. Comber umyc, pokroic na kawalki, przepuscic przez maszynke. Grzyby oczyscic,
umyc i bardzo drobno posiekac. Cebule obrac, drobno posiekac i zrumienic na
masle. Wszystkie wymienione skladniki polaczyc, dodac tarta bulke i starannie wymieszac.
3. Przygotowane zrazy smarowac farszem, zwinac ciasno, oblozyc plasterkami sloniny i zwiazac mocno bawelniana nicia.
4. Ulozyc w rynience i dusic na wolnym ogniu 30 min., obracajac zrazy w miare
ich rumienienia.
5. Zrumienione, obsypac maka, podlac winem i bulionem, po czym dusic pod przykryciem na malym ogniu, do miekkosci (ok. 1,5 godz.).
6. Podawac z kasza perlowa we wlasnym sosie.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 2 "Kuchnia rosyjska", strona 48.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin