WINO Z RYŻU.txt

(1 KB) Pobierz
1   masz sprawdzony przepis 5 l wody wrz�ce zalej 2 kg ryrzu 1,5 kg cukru 50 g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rodzynek Po wystygni�ciu wlej wszystko do balona dodaj dro�d�e i po�ywk� po 4 dniach dodaj 1 kg cukru rozpuszczonym w1 l wody (podgrzej ) po 2 tygodniach wywal ry� i niech ko�czy fermentacj� po wyklarowaniu masz super winko ry�owe i troch� co2 dla rybek przyjemne z po�ytecznym wiesz co jest przyjemniejsze ? uzdi dro�d�e dodaj winiarskie chyba �e masz dost�p do aktywnych to w obu przypadkach wg. przepisu a przepis jest na 10l wina bo po wyrzuceniu ry�u dope�niasz do 10 l wod� (tego chyba nie napisa�em poprzednio ) proporcje mo�esz zmienia� tak jak piszesz tylko troch� mniej ry�u stosuj
pozdro


2 A to przepis na wino ry�owe (na 30l): 
 3kg ry�u, 
 7kg cukru (po pierwszej fermentacji mo�na dos�odzi� do smaku), 
 0,5kg rodzynek, 
 30 ziaren ziela angielskiego, 
 1,5 ga�ki muszkata�owej (lub 15g w proszku) 
 6 obranych cytryn bez pestek 
 1,5 �y�ki tymianku 
 1,5 �y�ki imbiru 
 paczka dro�d�y (przepis ma ponad 50 lat wi�c na rynku by�y tylko jedne dro�d�e i nikt nie pyta� czy maj� by� winne itd.) 

Robi�em ju� winko wed�ug tego przepisu i wysz�o super, nawet nie zmienia�em dro�d�y na winne tylko zgodnie z przepisem da�em paczke piekarskich  
Nie dawaj �adnych dodatkowych po�ywek ani kwasku cytrynowego i postaw jak pisa�e� w ch�odnym to powinno produkowa� co2 ponad miesi�c. 

W tym przepisie niczego nie trzeba zalewa� wrz�tkiem ani gotowa
Zgłoś jeśli naruszono regulamin