Chinskie buleczki gotowane na parzePorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 15 min.300 g maki pszennej,2 lyzki smalcu lub masla roslinnego,2 lyzki cukru,1 lyzeczka bialego octu winnego,130 ml wody,20 g swiezych drozdzy,1/2 lyzeczki oleju sezamowego.Farsz:250 g puree z fasoli,4 lyzki cukru pudru,3 lyzki sosu sojowego,1 lyzeczka oleju sezamowego.1. Make przesiac. Wymieszac z cukrem i drozdzami, dodac smalec lub maslo roslinne i posiekac wszystko ostrym nozem.2. Dodac wode wymieszana z octem i olej sezamowy. Zagniesc i wyrabiac na jednolita elastyczna mase. Wyrobione ciasto przykryc i odstawic na 30 min. w cieple miejsce do wyrosniecia.3. Wszystkie skladniki farszu polaczyc ze soba i starannie wymieszac.4. Gotowe ciasto podzielic na 16 rownych czesci. Formowac z nich kulki, ktorenastepnie rozwalkowac na placuszki o srednicy ok. 8 cm.5. Na srodek kazdego z nich nalozyc porcje farszu. Brzegi polaczyc w jednympunkcie i dokladnie zalepic. Uformowac kulke.6. Gotowe kulki ukladac w naczyniu do gotowania na parze - zlepieniem w dol.Posmarowac kazda odrobina oleju sezamowego. Gotowac na parze 20 min.7. Podawac gorace. Buleczki takie mozna rowniez przyrzadzac bez farszu.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 30.
fire28