{361}{441}/"Niechaj po�ywienie b�dzie lekarstwem,|/a lekarstwo po�ywieniem" {445}{510}/- Hipokrates -|/(460 - 370 p.n.e) {513}{606}/Grecja|/oko�o roku 400 p.n.e {611}{717}/Hipokrates po�o�y� fundamenty|/pod wsp�czesn� medycyn�. {720}{875}/Wierzy� on, i� ludzkie cia�o posiada|/wrodzon� zdolno�� samoleczenia. {929}{1021}/"Po pierwsze nie szkodzi�". {1050}{1125}/"Niechaj po�ywienie|/b�dzie lekarstwem". {1129}{1223}/Jego "Przysi�ga Hipokratesa" jest do dzi�|/sk�adana przez wsp�czesnych lekarzy. {1226}{1357}/Jednak�e od czas�w Hipokratesa nasze podej�cie|/do leczenia chor�b si� zmieni�o... {1360}{1484}/Dzisiejsi lekarze s� bardzo s�abo,|/o ile w og�le, szkoleni z dietetyki. {1487}{1629}/Nowoczesna medycyna obraca si� wok�|/"pigu�ki na wszystko". {1636}{1702}/I taki stan rzeczy|/chce utrzyma� przemys� zdrowotny. {1706}{1794}Gdy tylko zaczniesz zadawa� pytania,|nie mo�esz przesta�. {1798}{1918}Dobre zdrowie jest sensowne,|ale nie jest dochodowe. {1921}{1985}/Choroby serca i rak s� co roku|/dwoma g��wnymi zab�jcami w USA. {1989}{2043}/Opr�cz tego na skutek|/niepotrzebnych operacji {2046}{2156}/i b��d�w lekarskich|/rocznie umiera 39 000 os�b. {2160}{2275}/Z powodu infekcji i zaka�e� szpitalnych|/ginie 80 000 {2279}{2380}/natomiast 106 000 umiera z powodu|/niepo��danych reakcji na leki. {2383}{2431}/��cznie 225 000 os�b. {2434}{2538}1. Choroby serca = 652 486|2. Rak = 553 888|3. Medycyna = 225 000 {2542}{2630}Nie traktuj�c �ywienia powa�nie,|wyrz�dzamy ludziom straszn� szkod�. {2633}{2712}/"Optymalne �ywienie jest medycyn� jutra".|/- Dr Linus Pauling {2715}{2806}Ka�dy cz�owiek na �wiecie,|we wszystkich kulturach, {2809}{2906}w ka�dym kraju|i j�zyku to wie: {2934}{2994}jeste� tym, co jesz. {2998}{3044}Jedzenie ma znaczenie. {3048}{3132}PO�YWIENIE MA ZNACZENIE {3214}{3348}Supermarket.|Symbol wysokiego poziomu �ycia w tym kraju. {3389}{3466}Produkty przywo�one s�|z plantacji i hodowli {3469}{3534}pomimo odleg�o�ci i pory roku. {3537}{3665}S� wynikiem cudownego|rolnictwa, zachowuj�c �wie�o�� {3677}{3759}przez ca�� drog�,|a� na tw�j talerz. {3763}{3814}Jak stare jest twoje jedzenie? {3817}{3840}/Dr Victor Zeines|/Holistyczny dentysta i dietetyk {3844}{3980}Je�li si� zastanowisz: twoje|jedzenie w najlepszym wypadku {3988}{4090}pokonuje dystans 2500-3000|km zanim je kupisz {4094}{4152}i ma przynajmniej tydzie�. {4155}{4221}Rodzi si� wi�c|kolejne pytanie: {4224}{4377}Ile warto�ci od�ywczych jest w|jedzeniu, kt�re ma przynajmniej 5 dni? {4425}{4548}Przy odrobinie szcz�cia b�dzie to|mo�e 40% tego, co potrzebujesz. {4552}{4586}/Prof. Ian Brighthope|/Profesor dietetyki {4589}{4719}Niemal ca�a �ywno�� jak� mo�emy kupi�|w wielkich sklepach du�ych miast {4723}{4760}jest przetworzona, {4764}{4878}cz�sto sk�adniki od�ywcze s�|zepsute lub zd��aj� znikn�� {4881}{4945}nim jedzenie trafi na talerz. {4948}{4995}/David Wolfe|/�wiatowy ekspert od�ywiania surowym jedzeniem i super-�ywno�ci� {4998}{5072}Zdecydowali�my, i�|b�dziemy pryska� wszystko {5076}{5138}r�nymi pestycydami,|herbicydami itp. {5141}{5208}Zdecydowali�my, �e b�dziemy|modyfikowa� genetycznie {5211}{5258}organizmy, o kt�rych|nic nie wiemy. {5262}{5308}/Charlotte Gerson|/Za�o�ycielka Instytutu Gersona {5312}{5383}A jednym z podstawowych|problem�w jest ziemia, {5387}{5450}co robimy z ziemi�,|powietrzem, wod� {5453}{5514}i wszystkim, z czego|sk�ada si� �ywno��. {5518}{5559}Gleba jest wci��|wykorzystywana {5563}{5634}i wyci�gane s� z niej|sk�adniki od�ywcze, {5637}{5686}dzi�ki czemu staje|si� pustyni�. {5689}{5759}Tak si� dzieje na|ca�ym �wiecie. {5762}{5835}Musimy zwr�ci� uwag� na|nasz system rolniczy, {5839}{5951}co tak naprawd� jemy|i jak to produkujemy. {5959}{6082}Tzw. naw�z sk�ada si�|g��wnie z trzech minera��w: {6141}{6253}N,P,K - azotu, fosforu|i potasu. To dobrze. {6257}{6399}Problem w tym, �e gleba potrzebuje|oko�o 52 r�nych minera��w. {6459}{6609}Gdzie wi�c jest wap�, magnez,|mangan, cynk, �elazo i wszystko inne? {6691}{6758}Nie ma ich. {6774}{6899}Ale gdy gleba jest zubo�ona,|ro�liny te� s� zubo�one i os�abione. {6902}{6960}Trac� odporno��. {6963}{7106}Przychodz� robaki, albo choroby,|lub grzyby i atakuj� ro�lin�. {7110}{7200}Rolnicy przychodz� wi�c z|p�aczem do firmy chemicznej, {7203}{7349}�e ich ro�linki umieraj�, nie chc�|rosn��, z�eraj� je szkodniki itd. {7353}{7435}Oczywi�cie firma chemiczna|jest bardzo zadowolona {7438}{7564}mog�c sprzeda� pestycydy|i mn�stwo podobnego syfu. {7615}{7743}Dzi�ki przewadze intelektualnej,|cz�owiek zdominowa� {7748}{7833}ka�d� inn� form�|zwierz�cego �ycia. {7836}{7946}Dzi�ki nowoczesnej chemii,|biologii i badaniom, {7949}{8047}powsta�o tysi�ce|skutecznych chemikali�w {8051}{8167}a wszystko po to, by zrewolucjonizowa�|produktywno�� naszego rolnictwa. {8171}{8252}Co wi�c wch�aniamy,|nawet je�li spo�ywamy {8255}{8338}jedynie przemys�owe|wegetaria�skie jedzenie? {8342}{8444}Zjadamy zubo�ony,|toksyczny pokarm. {8447}{8560}Dlatego, �e przy wszystkich|pestycydach i chemicznych opryskach, {8564}{8614}�ywno�� nie jest zdrowa. {8617}{8710}Jest wybrakowana i toksyczna. {8804}{8868}A potem... gotujemy j�. {8871}{8988}Badania pokazuj�, �e nawet gdy|lekko podgotowujesz jedzenie {8992}{9053}tracisz zawarte w niej enzymy. {9057}{9180}W jedzeniu s� �ywe enzymy,|czyli �ywi pracownicy, {9253}{9403}pomagaj�cy cia�u w trawieniu i|wykorzystaniu zdobytych sk�adnik�w. {9438}{9518}Surowy pokarm powinien wi�c|by� cz�ci� diety ka�dego. {9521}{9540}/Phillip Day|/Dziennikarz �ledczy i pisarz {9544}{9641}Kiedy gotujesz jedzenie system immunologiczny|reaguje na nie jak na toksyny. {9645}{9683}Wi�kszo�� ludzi o tym nie wie. {9686}{9780}Krew przechodzi w proces|leukocytozy trawiennej, {9783}{9831}kt�ry uaktywnia bia�e krwinki {9834}{9890}przeciwko zjadanemu|gotowanemu po�ywieniu. {9893}{9989}Prawdopodobnie dlatego, �e proces|gotowania zniekszta�ca struktur� �ywno�ci {9992}{10125}w taki spos�b, �e cia�o go nie|rozpoznaje i traktuje je jako toksyn�. {10128}{10268}To nie za dobrze gdy cia�o tak|traktuje pokarm, kt�ry ma go od�ywi�. {10271}{10374}By� szwajcarski doktor Paul Kouchakoff,|kt�ry pierwszy wykaza� w latach 30' {10378}{10524}�e je�li twoja dieta sk�ada si�|z ponad 51% gotowanego jedzenia, {10530}{10578}to cia�o zareaguje na nie tak, {10581}{10676}jakby zosta�o zaatakowane|przez obcy organizm. {10680}{10794}Kouchakoff pierwszy|wykaza�, �e je�li dieta {10800}{10883}sk�ada si� z ponad 51%|surowego po�ywienia, {10887}{11008}to nie wyst�pi leukocytoza, czyli nie|zaistnieje reakcja bia�ych krwinek. {11012}{11144}System odporno�ciowy nie b�dzie wi�c|aktywowany przez fa�szywy alarm. {11147}{11240}Poniewa� obecnie borykamy si� z tyloma|problemami uk�adu odporno�ciowego, {11244}{11357}powinni�my zadba�, by co najmniej|51% ka�dego posi�ku by�o surowe, {11360}{11404}by�my nie musieli przeci��a� {11407}{11470}i tak ju� nadwyr�onego|systemu immunologicznego. {11474}{11520}/Dr Dan Rogers|/Lekarz i naturoterapeuta {11523}{11622}Jak mo�esz budowa� budynek|maj�cy przetrwa� 100 lat, {11626}{11681}je�li u�ywasz|kiepskich materia��w. {11684}{11722}Podobnie jest z cia�em. {11725}{11837}Jak ma wytrzyma� d�ugie|i przyjemne �ycie, {11842}{11918}je�li nie dajesz mu|w�a�ciwego budulca. {11922}{11974}Wszyscy wiemy, �e|jeste�my tym co jemy. {11978}{12048}Je�li jesz �mieci, to|b�dziesz �mietnikiem. {12051}{12139}Jest to chroniczne niedo�ywienie,|bo o to tutaj chodzi. {12142}{12189}Dlatego ludzie s� zm�czeni. {12192}{12248}Nie powinni�my by�|zm�czeni po po�udniu. {12251}{12328}Powinni�my by�|t�tni�cy �yciem. {12331}{12456}Ludzie w naturalny spos�b|odkrywali super-�ywno��. {12459}{12556}Odkryli, i� niekt�re ro�liny maj�|nies�ychanie silne w�a�ciwo�ci {12560}{12655}witamin, minera��w i innych|sk�adnik�w oraz enzym�w, {12658}{12783}kt�re wyd�u�a�y nasze �ycie,|wyg�adza�y sk�r� itp. {12916}{13059}Spirulina spo�ywana by�a w Meksyku,|jako g��wne �r�d�o protein od 5000 lat. {13062}{13149}Ma ona najwy�sz� zawarto��|protein na �wiecie. {13152}{13256}Instytut Maxa Plancka|odkry�, �e 50% protein {13260}{13337}z ka�dej �ywno�ci ginie|podczas gotowania. {13341}{13441}Dlatego ro�linne �r�d�a|bia�ka z super-�ywno�ci, {13444}{13523}b�d� kluczowym pokarmem|w przysz�o�ci. {13527}{13607}Bo mo�emy czerpa� z nich|wszystkie potrzebne nam bia�ka, {13610}{13752}nie zniszczone przez ogrzewanie|i s� ca�kowicie przyswajalne. {13770}{13870}Mog� by� �atwo rozpuszczone -|o to chodzi w przyswajalno�ci. {13874}{13989}Ile energii potrzebuje cia�o, by rozpu�ci�|spirulin� i rozprowadzi� po ciele? {13993}{14028}Rozpuszcza si�|ona b�yskawicznie, {14031}{14106}wi�c proces docierania sk�adnik�w|do kom�rek jest szybki. {14110}{14251}Ale stek wymaga nies�ychanej ilo�ci|energii, by zosta� rozpuszczony {14254}{14325}i sta� si� przyswajalny|przez system trawienny. {14328}{14487}Super-�ywno�� mo�e da� wyj�tkowe|warto�ci cia�u dla dobrego samopoczucia. {14624}{14758}Ziarna kakaowca wygrywaj� ze wszystkim|pod wzgl�dem zawarto�ci minera��w {14762}{14863}To najlepsze na �wiecie|�r�d�o magnezu, chromu, {14866}{14971}s� najwi�kszym naturalnym|�r�d�em �elaza, {14975}{15050}najprawdopodobniej jest to|najlepsze �r�d�o manganu, {15054}{15160}s� jednym z najlepszych|�r�de� cynku, miedzi. {15163}{15266}Wszystkie sk�adniki potrzebne dla zdrowego|metabolizmu s� w ziarnach kakaowca. {15269}{15332}S� te� jednym z najlepszych|�r�de� witaminy C, {15336}{15387}jednak �adna czekolada|jej nie zawiera, {15390}{15459}poniewa� wysoka temperatura|w produkcji j� niszczy. {15462}{15539}Zawiera najwy�sz�|dawk� antyoksydant�w, {15543}{15658}wi�c je�li zrobimy u�ytek z tego,|co wiemy na temat od�ywiania, {15661}{15744}�e antyoksydanty chroni�|nas przed uszkodzeniem DNA, {15747}{15854}wirusami, rakiem,|chorobami sk�ry itd. {15886}{15970}to albo wybierzemy|do jedzenia to, {15974}{16030}albo wybierzemy tamto. {16033}{16156}Mo�emy wybra� najstraszniejsz�,|zup� chemikali�w, {16191}{16288}albo super-�...
konsul