sernik-tiramisu.pdf

(358 KB) Pobierz
676348565 UNPDF
SERNIK TIRAMISU
Spód:
65 g ciemnej czekolady
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka likieru Amaretto (można użyć brandy lub whisky)
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
14 - 16 podłużnych biszkoptów
Do nasączenia biszkoptów:
2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
50 ml wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru Amaretto
Masa serowa:
750 g sera śmietankowego na serniki
250 g sera mascarpone
1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru Amaretto
Wierzch:
300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
3 płaskie łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru Amaretto
Tortownica o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wysmarowana masłem
KwestiaSmaku.com
676348565.001.png
Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową. Masę serową miksujemy powoli,
na średnich obrotach miksera, nie ubijamy.
Spód:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko
ciepła). Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto, ostudzić. Miękkie masło ucierać z cukrem przez
około 7 minut, aż będzie puszyste. W innej miseczce ubijać jajko przez 7 minut. Na zmniejszonych ob-
rotach miksera połączyć utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na koniec
z ubitym jajkiem oraz rozpuszczoną kawą. Gładką masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać
powierzchnię i ułożyć biszkopty, wciskając je do połowy w masę. Wstawić do piekarnika, piec przez 8
minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać aby spód zastygł.
Nasączenie biszkoptów:
Żelatynę zalać 1 łyżką chłodnej wody i odstawić na 5 minut. W rondelku zagotować wodę (50 ml) i
rozpuścić w niej kawę, zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Wymieszać z likierem, ostudzić i odczekać około 15 minut, aż troszkę zgęstnieje (można wstawić w
chłodne miejsce lub w międzyczasie przygotować masę serową). Nasączyć biszkopty (dzięki żelatynie
nie przemoczy ona całych biszkoptów, stworzy tylko zewnętrzną powłokę).
Masa serowa:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone i
mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na średnich lub niskich obrotach miksera,
aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera
(starając się  nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie miksowanie). Wbijać kolejno jajka miksując
przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z
wanilii i likierem Amaretto. Masę wylać delikatnie na spód, wyrównać powierzchnię i ustawić na kratce
piekarnika w środkowej jego części. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120
stopni i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (środek może pozostać nieco
luźniejszy).
Wierzch:
Gęstą  śmietanę wymieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w gorącym likierze Amaretto i ostudzić. Po-
zostawić około 2 łyżeczki kawy do zrobienia wzorków, resztę wymieszać ze śmietaną. Sernik wyjąć
z piekarnika i rozprowadzić na nim śmietanę równą warstwą, nałożyć łyżeczką odłożoną kawę i roz-
smarować ją na powierzchni śmietany tworząc fantazyjny wzór. Wstawić z powrotem do piekarnika na
15 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, ostudzić. Gdy będzie całkowicie zimny, zdjąć
obręcz i wstawić do lodówki na całą noc.
KwestiaSmaku.com
SERNIK TIRAMISU
Zgłoś jeśli naruszono regulamin