involtini_z_baklazana.pdf

(325 KB) Pobierz
Przepisy
Involtini z bakłażana
z mozzarellą
P R Z E P I S Y
SKŁADNIKI, 2 porcje
1 kulka mozzarelli
1 bakłażan
1 mała cebulka
1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie
pomidorowym
1/2 ząbka czosnku
8 czarnych oliwek
1 - 2 ileciki anchois
garść liści bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz
WYKONANIE
Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy. Bakłażana pokroić wzdłuż na
cienkie plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.
W międzyczasie pokroić cebulkę w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu.
Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do
czasu.
Bakłażany opłukać i osuszyć. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony,
skrapiając oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami. Można też usmażyć
bakłażany na zwyklej patelni na 1/2 cm warstwie oliwy.
Czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy, na koniec dodać drobno posiekane
oliwki oraz anchois. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną bazylią. Farsz nałożyć
na plasterki bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku mozzarelli. Zwijać w roladki i spinać
wykałaczkami.
Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut. Involtini
podawać gorące, na przystawkę lub na danie główne z makaronem.
NOTATKI
676348556.008.png 676348556.009.png 676348556.010.png 676348556.011.png 676348556.001.png 676348556.002.png 676348556.003.png 676348556.004.png 676348556.005.png 676348556.006.png 676348556.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin