gnocchi_z_borowikami.pdf
(
309 KB
)
Pobierz
Przepisy
Gnocchi z borowikami
P R Z E P I S Y
Składniki, 2 porcje:
Gnocchi:
•
½ kg “starych” ziemniaków (najlepiej sypkich)
•
1 jajko
•
160 g mąki
•
szczypta soli
Borowiki:
•
160 - 200 g borowików (świeżych lub
•
mrożonych)
60 g masła
•
1 ząbek czosnku
WYKONANIE
•
¼ szklanki białego wina
•
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Gnocchi:
Ziemniaki umyć i nie obierając
•
2 łyżki posiekanego szczypiorku
•
•
pokruszony Parmezan
•
zalać zimną wodą. Gotować do
miękkości przez około 40 minut
(w zależności od wielkości ziemniaków). Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, następnie zrobić puree,
przeciskając ziemniaki przez praskę. Dodać jajko, sól oraz 3/4 ilości mąki. Wymieszać, dodać resztę
mąki gdyby ciasto bardzo się kleiło i nie było zwarte. Ciasto powinno być dość miękkie, dodatek
jajka je jeszcze usztywni. Im mniej damy mąki tym delikatniejsze i bardziej miękkie będą gnocchi.
Musi być jednocześnie na tyle zwarte, aby można było wywałkować dłońmi wałeczki.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozpłaszczyć je na kwadrat na wysokość palca,
•
pokroić na 1,5 cm paski. Oprószonymi mąką dłońmi uformować wałeczki, następnie odcinać
nożem 1,5 cm kawałki z ciasta. Widelcem delikatnie je spłaszczyć i zaznaczyć wgłębienia. Gnocchi
nie muszą mieć idealnych kształtów.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 1 minutę, lub do czasu wypłynięcia na powierzchnię
wody. Można też surowe gnocchi przykryć ściereczką i ewentualnie ugotować po przygotowaniu
borowików. W takim wypadku gnocchi można podsypać delikatnie mąką, aby się nie kleiły do
stolnicy i od czasu do czasu nią potrząsnąć.
Borowiki:
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię i jeśli są to grzyby mrożone, chwilę
•
trzymać je na suchej patelni, aby odparować płyn. Na patelnię włożyć połowę masła, jeśli mamy
grzyby prosto z lasu należy dodać je teraz. Grzyby doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez
kilka minut. W połowie smażenia dodać pokrojony na plasterki czosnek. Grzyby delikatnie
zrumienić, nie przypalając.
Wlać białe wino i odparować. Zmniejszyć ogień, dodać natkę pietruszki, szczypiorek oraz resztę
masła, wymieszać. Na patelnię włożyć gnocchi, wymieszać i doprawić ewentualnie solą oraz
pieprzem. Wyłożyć na talerze i posypać Parmezanem.
•
Plik z chomika:
yacol_
Inne pliki z tego folderu:
Torcik z kaszy manny.doc
(38 KB)
Tiramisu.docbb.doc
(103 KB)
Tiramisu.jpg
(357 KB)
Tiramisu.doc
(33 KB)
Tarta z czereśniami i panna cottą.doc
(32 KB)
Inne foldery tego chomika:
! KUCHNIA (zbiór prywatny-na HASŁO)
GALERIA PRZEPISY KULINARNE
nowe
Przepisy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin