gnocchi_z_borowikami.pdf

(309 KB) Pobierz
Przepisy
Gnocchi z borowikami
P R Z E P I S Y
Składniki, 2 porcje:
Gnocchi:
½ kg “starych” ziemniaków (najlepiej sypkich)
1 jajko
160 g mąki
szczypta soli
Borowiki:
160 - 200 g borowików (świeżych lub
mrożonych)
60 g masła
1 ząbek czosnku
WYKONANIE
¼ szklanki białego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Gnocchi:
Ziemniaki umyć i nie obierając
2 łyżki posiekanego szczypiorku
pokruszony Parmezan
zalać zimną wodą. Gotować do
miękkości przez około 40 minut
(w zależności od wielkości ziemniaków). Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać, następnie zrobić puree,
przeciskając ziemniaki przez praskę. Dodać jajko, sól oraz 3/4 ilości mąki. Wymieszać, dodać resztę
mąki gdyby ciasto bardzo się kleiło i nie było zwarte. Ciasto powinno być dość miękkie, dodatek
jajka je jeszcze usztywni. Im mniej damy mąki tym delikatniejsze i bardziej miękkie będą gnocchi.
Musi być jednocześnie na tyle zwarte, aby można było wywałkować dłońmi wałeczki.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozpłaszczyć je na kwadrat na wysokość palca,
pokroić na 1,5 cm paski. Oprószonymi mąką dłońmi uformować wałeczki, następnie odcinać
nożem 1,5 cm kawałki z ciasta. Widelcem delikatnie je spłaszczyć i zaznaczyć wgłębienia. Gnocchi
nie muszą mieć idealnych kształtów.
Gotować we wrzącej i osolonej wodzie przez 1 minutę, lub do czasu wypłynięcia na powierzchnię
wody. Można też surowe gnocchi przykryć ściereczką i ewentualnie ugotować po przygotowaniu
borowików. W takim wypadku gnocchi można podsypać delikatnie mąką, aby się nie kleiły do
stolnicy i od czasu do czasu nią potrząsnąć.
Borowiki:
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Rozgrzać patelnię i jeśli są to grzyby mrożone, chwilę
trzymać je na suchej patelni, aby odparować płyn. Na patelnię włożyć połowę masła, jeśli mamy
grzyby prosto z lasu należy dodać je teraz. Grzyby doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez
kilka minut. W połowie smażenia dodać pokrojony na plasterki czosnek. Grzyby delikatnie
zrumienić, nie przypalając.
Wlać białe wino i odparować. Zmniejszyć ogień, dodać natkę pietruszki, szczypiorek oraz resztę
masła, wymieszać. Na patelnię włożyć gnocchi, wymieszać i doprawić ewentualnie solą oraz
pieprzem. Wyłożyć na talerze i posypać Parmezanem.
676348554.007.png 676348554.008.png 676348554.009.png 676348554.010.png 676348554.001.png 676348554.002.png 676348554.003.png 676348554.004.png 676348554.005.png 676348554.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin