Tort o smaku cappucino i amaretto.doc

(212 KB) Pobierz
Tort o smaku cappucino i amaretto

Tort o smaku cappucino i amaretto

Biszkopt

3 jaja (rozmiar M)

150 g cukru

100 g mąki

100 g mąki ziemniaczanej

3 krople olejku migdałowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady

8 płatków białej żelatyny

1/2 l mleka

1 opakowanie czekoladowego budyniu w proszku (przyg. w gorącym mleku)

8 łyżeczek espresso w proszku

8 łyżek amaretto

2 łyżki cukru

1/2 l śmietany kremówki

Do dekoracji

listki marcepanowe, czekoladowe, liście ostrokrzewu, czerwone perełki cukrowe

 

WYKONANIE

 

1.Jaja rozdzielić. Żółtka rozetrzeć z 3-4 łyżeczkami gorącej wody, cukrem i olejkiem migdałowym. Białka ubić na sztywno i dodać do żółtek. Przesiać mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, całość ostrożnie wymieszać. Dno okrągłej formy do pieczenia (średnica ok. 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Formę wypełnić ciastem. Piec ok. 30 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 200 stopni (piekarnik gazowy: pozycja 3, piekarnik z nawiewem: 180 stopni). Pozostawić do ostudzenia.

2.Żelatynę namoczyć. Czekoladę roztopić. Mleko zagotować. Zdjąć z palnika. Do mleka dodać budyń w proszku i mieszać intensywnie 1 minutę. Wymieszać ze sproszkowanym espresso, cukrem i 6 łyżkami amaretto. Dodać odciśniętą żelatynę i rozpuścić. Pozostawić do schłodzenia.

3.Śmietanę ubić na pianę i delikatnie wymieszać. Worek do wyciskania wypełnić 6 łyżkami kremu. Biszkopt przeciąć na pół i oba kawałki skropić resztą amaretto. Przełożyć kremem. Wierzch tortu wysmarować resztą kremu. Przy pomocy papierowego rożka wycisnąć pozostałą masę i udekorować. Przystroić listkami marcepanowymi, liśćmi ostrokrzewu i perełkami cukrowymi.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin