Tort Cassata alla Siciliana
Biszkopt * 6 jajek * 20 dag cukru * 20 dag mąki * 9 łyżek likieru Maraschino lub wiśniówki
Masa * 80 dag ricotty * 28 dag cukru * połowa laski wanilii * mielony cynamon * 15 dag gorzkiej czekolady * 40 dag kandyzowanych owoców (część do dekoracji) * 10 dag pistacji (część do dekoracji)
Dekoracja cukier waniliowy, 5 dag cukru kryształu, 2 szklanki śmietany kremówki
Wykonanie Robię biszkopt: jajka ucieram z cukrem, potem ubijam nad parą 10 minut. Zdejmuję z ognia, ubijam aż masa ostygnie. Lekko mieszam z mąką i przekładam do tortownicy (natłuszczonej i posypanej mąką). Piekę 40 minut w temperaturze 170°C. Robię masę: 10 min gotuję cukier z 200 ml wody i wanilią, odstawiam na pół godziny. Ciepły syrop stopniowo mieszam z ricottą i szczyptą cynamonu. Dodaję część pokrojonych owoców kandyzowanych, pokruszoną czekoladę oraz część sparzonych i obranych pistacji.
Biszkopt kroję na 3 plastry. Pierwszy kładę na paterze i skraplam 3 łyżkami likieru. Smaruję połową masy, przykrywam drugim krążkiem ciasta. Znów skrapiam likierem i smaruję resztą masy. Nakładam ostatni krążek ciasta, jeszcze raz skrapiam likierem. Pzykrywam folią i wstawiam na 4 godziny do lodówki lub na 2 godziny do zamrażalnika. Ubijam śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, smaruję brzegi i wierzch tortu. Dekoruję resztą owoców kandyzowanych i pistacjami.
· Zamiast bitej śmietany można użyć lukru, powstałego z 3 łyżek galaretki brzoskwiniowej i 3 łyżek cukru pudru. Wierzch tortu można wtedy polać 150 gramami rozpuszczonej gorzkiej czekolady (porada według książki Larousse, Tradycyjna Kuchnia Włoska).
· Jeśli nadal masz ochotę zrobić ten tort, a nie przekonują cię owoce kandyzowane i gorzka czekolada w masie, ogranicz znacznie ich ilość.
· Do pistacji można dodać uprażone orzeszki pinii i orzechy włoskie.
· W czasie, gdy wykonywałam ten tort, nie znałam likieru Maraschino, był on niedostępny w polskich sklepach. Z powodzeniem zastąpiłam go więc wiśniówką. Zapewne można też użyć innego likieru wiśniowego.
· Likier Maraschino to bezbarwny likier produkowany głównie we Włoszech, z wiśni odmiany Marasa. Zawiera 32-40% alkoholu.
inka40