Torcik z jabłkami.doc

(26 KB) Pobierz
Torcik z jabłkami

Torcik z jabłkami

Składniki

·         Biszkopt:

·         4 jajka

·         3/4szkl mąki

·         1/2 szkl cukru

·         łyżeczka proszku do pieczenia

·         czubata łyżeczka kakao

·         Krem:

·         krem o smaku ajerkoniakowym np. Dr Oetker

·         300 ml zimnego mleka

·         Galaretka:

·         opakowanie galaretki truskawkowej

·         2 jabłka

·         Do dekoracji:

·         polewa czekoladowa

·         wiórki kokosowe

·         Dodatkowo: ajerkoniak do nasączenia ciasta

Etapy przygotowania

Jaja ubić z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem i kakao mąkę. Ubić. Wylać na tortownicę o śr. 26cm z posmarowanym tłuszczem i wysypanym bułką tartą dnem. Upiec w 140*C. Wystudzić i przekroić na 2 blaty. Oba nasączyć ajerkoniakiem.
Krem przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Połączyć z galaretką. Przestudzić, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Blat biszkoptu przełożyć połową kremu, nałożyć tężejącą galaretkę. Całość odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie na wierzch nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Polać polewą i posypać wiórkami. Schłodzić przed podaniem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin