Zanęta leszczowa
Przepis 1 :
na rzekę
Składniki :
· 4 szklanki gotowanej kaszy kukurydzianej
· 1 szklanki mielonego suchego chleba
· 1 szklanki bułki tartej
· 1 szklanki mąki kukurydzianej
· 1,5 szklanki pokruszonych płatków owsianych
Sposób wykonania :
· Mieszamy ze sobą na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 2 :
na jezioro
· 1 szklanka kaszy kukurydzianej
· 1 szklanka zmielonego suchego chleba
· 1 szklanka bułki tartej
· 0,5 szklanka mąki kukurydzianej
· 0,4 szklanka pokruszonych płatków owsianych
Przepis 3 :
późno jesienna
· 5 dag mielonego orzech włoskiego
· 10 dag mielonego biszkoptu
· 5 dag mąki kukurydzianej
· 0,5 kg piasku
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 4 :
Składniki na 100% gotowej suchej zanęty należy dać :
· 60% Leszcz Bruda B001
· 10% Etang (Sensas)
· 5% Pain d'Epice Farine (Sensas)
· 20% Płoć Bruda B002
· 5% Kopro - Melasa A006
· op. Brasem na 3kg zanęty A002
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 5 :
Składniki
· 2 kg kaszy mannej (surowej);
· 2 kg płatków pszennych mielonych;
· 0,5 kg mąki pszennej;
· 0,5 kg robaków zanętowych;
· zielony barwnik spożywczy.
Przepis 6 :
· 2 szklanki płatków owsianych
· 2 szklanki mąki kukurydzianej;
· 1 szklanka mielonej gliny;
· 1 szklanka otrąb pszennych;
· 1 szklanka mleka w proszku;
· 1 szklanka robaków zanętowych;
· 0,5 szklanka soli kuchennej;
podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija
PORADNIK-WEDKARSKI.PL