Jabłka pod pierzynką.doc

(24 KB) Pobierz
Jabłka pod pierzynką

Jabłka pod pierzynką

 

Składniki:

 

Biszkopt:

·        4 jajka

·        0,6 szklanki mąki pszennej

·        0,6 szklanki cukru

·        ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa jabłkowa:

·        1 – 1 ½ kg jabłek

·        ½ szklanki cukru

·        galaretka cytrynowa

 

Masa śmietankowa:

·        600 ml śmietany 30%

·        bita śmietana w proszku (śnieżka)

·        3 - 4 łyżeczki cukru waniliowego

 

Do dekoracji:

·        cynamon

·        kawa prawdziwa

·        kakao

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy (25 x 36 cm) i piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Obrane i opłukane jabłka pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać cukier i smażyć pod przykryciem. Pod koniec dodać sypką galaretkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Ostudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.

Schłodzoną śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Chwilę ubijać. Następnie wyłożyć na masę jabłkową. Udekorować cynamonem, kawą i kakao w tzw. pasy lub dowolnie.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin