Surówka z czerwonej kapusty pikantna
SKŁADNKI:
* 1/2 głowki kapusty czerwonej
* 1/2 szklanki posiekanych marynowanych grzybów
* białą część pora
* zielenina
ZAPRAWA:
* 3 łyżki przegotowanej wody
* łyżka octu winnego
* 2 łyżki oliwy
*cukier,pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE:
Obraną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, im bardziej, tym surówka bedzie smaczniejsza, lekko solimy, wyduszamy, zalewamy wrzatkiem na 5 min. Odsączamy na sicie i pozostawiamy do wychłodzenia. Dokładnie umyty por kroimy w cienki,, makaronik'. Wychłodzoną kapustę łączymy z zaprawą, gdy nabierze koloru, dodajemy por i grzybki posiekane wraz z marynowana cebulką, składniki mieszamy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. podajemy nie później niż 15 min poprzygotowaniu, przybraną zieleniną.
muza01