Cygan.txt

(1 KB) Pobierz
Cygan
Składniki:
CIASTO
15 dag masła
25 dag cukru pudru
6 żółtek
10 dag miodu płynnego
30 dag zmielonego maku
5 dag kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki mški ziemniaczanej

MASA BUDYNIOWA
1 l mleka
cukier do smaku
cukier waniliowy
3 łyżki mški ziemniaczanej
3 łyżki mški pszennej
25 dag masła

PRZEŁOŻENIE PLACKA
1 duża paczka biszkoptów
2 czerwone galaretki
Wykonanie:
CIASTO
1. Utrzeć masło, cukier i żółtka
2. Dodać miód, zmielony mak i ucierać około 30 min.
3. Dodać kakao, sodę, cynamon, mškę ziemniaczanš i dokładnie wymieszać
4. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać
5. Piec w temp. 180oC ok. 1 godz. i przekroić na 2 częci lub upiec 2 placki

MASA BUDYNIOWA
1. Częć mleka wymieszać z cukrem waniliowym, mškš pszennš i ziemniaczanš
2. Resztę mleka zagotować z cukrem.
3. Wlać rozrobionš mškę i ugotować budyń, odstawić do wystygnięcia
4. Masło utrzeć i dodawać ostudzony budyń, ucierajšc

PRZEŁOŻENIE PLACKA
Placek - masa - paski galaretki pomiędzy biszkoptami - masa - placek - polewa.
Życzymy smacznego!
Przepis pochodzi z ksišżki:
103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI  ť
Polecamy bestsellery Siostry
Zgłoś jeśli naruszono regulamin