Makaron z owocami morza wg J. Oliviera.odt

(17 KB) Pobierz

makaron z owocami morza

Przepis z programu Przekręty Jamiego Olivera (odc.3)

 

liczba osób: 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
Kuchnia włoska

 

Składniki
szczypta szafranu
1 kieliszek (150 ml) białego wina
4-5 łyżek (60-75 ml) oliwy
2 ząbki czosnku
700g mieszanki owoców morza (filetów z barweny, kalmarów, przegrzebków, muli i małży)
pęczek natki pietruszki
200 ml śmietany
500g makaronu tagliatelle lub spaghetti
sól

Przygotowanie
Wsypać szafran do wina. Czosnek obrać z łusek i pokroić na cienkie plasterki. Natkę pietruszki grubo posiekać. Oczyszczone z łusek filety z barweny naciąć w poprzek od strony skóry. Kalmary oczyścić i pokroić w krążki. Przegrzebki naciąć w kratkę. Małże i mule oczyścić z resztek wodorostów, opłukać w wodzie i wyrzucić te, które są otwarte. Duży garnek postawić na średnim ogniu, wlać oliwę i dobrze rozgrzać. Wrzucić czosnek i podsmażyć na złoto. Wrzucić małże i mule, potrząsnąć garnkiem i wlać wino z szafranem. Przykryć pokrywką i gotować 1 minutę. Odkryć i wyrzucić małże i mule, które są zamknięte. Ułożyć na małżach filety z ryby, poutykać przegrzebki, na wierzch położyć kalmary. Posypać natką pietruszki i wlać śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Przełożyć do makaronu sos z owoców morza i wymieszać. Przełożyć na półmisek, posypać solą i skropić oliwą.

© Jamie Oliver 2002

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin