Chłodnik z awokado.odt

(44 KB) Pobierz

Chłodnik z awokado


Fot. MARCIN URBAN


2 dojrzałe awokado 
3 (ok. 800-900 g) ogórki
2 szalotki (lub cebulki dymki)
1 łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny) 
sól
pieprz 
oliwa extra vergine (z pierwszego tłoczenia) 
1-2 łyżki posiekanej cebulki dymki ze szczypiorem do dekoracji

Ogórki obierz, pokrój w kawałki. Cebulki obierz i posiekaj. Awokado przekrój na pół, usuń pestki i łyżką wyskrob miąższ. 
Do miąższu dodaj ogórki, cebulki i ocet (lub sok z cytryny). Zmiksuj wszystko blenderem, dopraw solą i pieprzem, następnie przykryj i wstaw do lodówki na min. 2 godziny. 
Chłodnik podawaj skropiony oliwą i posypany dymką.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin