Szybka zupa serowa z pulpecikami.odt

(54 KB) Pobierz

SZYBKA ZUPA SEROWA Z PULPECIKAMI I TYMIANKIEM



Jakiś czas temu zobaczyłam ją w programie "Ewa Gotuje". Już wtedy zaprogramowałam się na jej przygotowanie, ale debiut nastąpił dopiero dziś. Myślę sobie nad jej wersjami i sposobami podania. Czytałam gdzieś, że ktoś oprócz pulpecików dodaje makaron, więc może pasowałby również kuskus? Z całą pewnością będzie dobrze współgrać z kawałkiem bagietki czy grzankami. Albo może podać do niej paluchy pizzowe, o których pisałam tu? Moja wersja była dość improwizowana. W pobliskim sklepie nie znalazłam serków topionych o smaku goudy czy ementalera, ale chyba zwykłe śmietankowe też są w porządku. Dla miłośników grzybów może serki pieczarkowe plus kilka pieczarek? Aha, niektórzy robią ją na bulionie, ale zrezygnowałam z niego, ze względu na pulpeciki, które nadadzą mięsny smak zupie. 



W trakcie jedzenia pomyślałam, że warto byłoby ją podrasować odrobiną białego wina i podawać w wersji "mini", w miseczkach, bo jest naprawdę sycąca i wyraźna. Pewnie nie wzgardziłby nią nawet niejeden narciarz po całym dniu na stoku.

Na zupę - ok. 4 porcje:
 

                      1/2 dużej cebuli

                      1 ząbek czosnku

                      2-3 łyżki suszonych warzyw w kawałkach (mogą być świeże)

                      2-3 szczypty tymianku

                      1 szczypta majeranku

                      1 szczypta gałki muszkatołowej

                      1 łyżka oliwy

                      2-3 łyżki masła

                      1-2 l wody

                      sól - do smaku (proponuję dosolić ewentualnie na koniec)

                      3 serki topione śmietankowe (lepiej o smaku sera np. goudy)

                      1 garść tartego twardego sera (u mnie Parmezan)




Na mini pulpeciki:
 

                      250 g mielonego mięsa (rodzaj według upodobań)

                      1 jajo (jeśli je pominiemy, pulpeciki będą delikatniejsze - możemy je zastąpić odrobiną tartego sera)

                      trochę bułki tartej

                      szczypta słodkiej papryki

                      szczypta ostrej papryki

                      szczypta tymianku

                      szczypta oregano

                      szczypta soli

                      szczypta pieprzu

                      trochę mąki do obtoczenia



Na oliwie i maśle przesmażyć pokrojoną drobno cebulą z warzywami. Dodać zioła, przyprawy. Po kilku minutach zalać wodą (ok. 1-2 l), pogotować aż warzywa będą miękkie. Dodać rozdrobnione serki i twardy ser tarty. Rozmieszać rózgą. Zagotować. Można zmiksować, ale nie zrobiłam tego, bo wydawało mi się to
niekonieczne. Do gotującej się zupy wrzucić pulpeciki przygotowane z powyższych składników i na chwilę włożone do lodówki. Gotować do wypłynięcia. Można podawać delikatnie posypane tartym serem.


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin