Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 6 Luty 2012.
Źródło: "Zupy" Carole Clements
Zupa ta zawiera typowe warzywa dostępne zimą i przyznać muszę, że ciepło robi mi się na sercu, kiedy zasiadam z miseczką takiej zupy, owinięta kocem ma mojej ulubionej kanapie z książką lub przed telewizorem. Mogłabym ją jeść codziennie po przyjściu z pracy a także do pracy zabierać. Dla mnie to taki typowy slow food.W oryginalnym przepisie zupa zawiera choriozo, jednak tym razem zrobiłam ją w wersji wegetariańskiej wzbogacając o wędzoną paprykę. Tak sobie myślę, że zamiast jarmużu można dodać kapustę włoską. Składniki:250 g ugotowanej ciecierzycy, 2 łyżki oliwy,1 cebula, drobno posiekana, 1 szalotka, drobno posiekana, 1 marchew, pokrojona dowolnie, 2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 2 łyżeczki wędzonej papryki,1 puszka pomidorów, 1,2 l wody, 1 listek laurowy, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki oregano, 225 dyni, pokrojonej w kostkę, 225 g ziemniaków, pokrojonych w drobna kostkę, 125 g liści jarmużu, sól, pieprz. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebule z marchewką. Pod koniec smażenia dodać czosnek i wędzoną paprykę. Smażyć jeszcze przez minutę. Dodać ciecierzycę, pomidory, ziemniaki, dynię oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Dodać jarmuż, gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
very_significant_other