Zupa dyniowo-ziemniaczana z ciecierzycą i jarmużem.odt

(51 KB) Pobierz

Zimowa zupa z ciecierzycy, jarmużu, ziemniaków i dyni

Autor: thiessa @ 6:59am, Poniedziałek 6 Luty 2012.

Źródło: "Zupy" Carole Clements


Zupa ta zawiera typowe warzywa dostępne zimą i przyznać muszę, że ciepło robi mi się na sercu, kiedy zasiadam z miseczką takiej zupy, owinięta kocem ma mojej ulubionej kanapie z książką lub przed telewizorem. Mogłabym ją jeść codziennie po przyjściu z pracy a także do pracy zabierać. Dla mnie to taki typowy slow food.
W oryginalnym przepisie zupa zawiera choriozo, jednak tym razem zrobiłam ją w wersji wegetariańskiej wzbogacając o wędzoną paprykę. Tak sobie myślę, że zamiast jarmużu można dodać kapustę włoską. 

Składniki:

250 g ugotowanej ciecierzycy, 
2 łyżki oliwy,
1 cebula, drobno posiekana, 
1 szalotka, drobno posiekana, 
1 marchew, pokrojona dowolnie, 
2 ząbki czosnku, drobno posiekane, 
2 łyżeczki wędzonej papryki,
1 puszka pomidorów, 
1,2 l wody, 
1 listek laurowy, 
1/2 łyżeczki tymianku, 
1/2 łyżeczki oregano, 
225 dyni, pokrojonej w kostkę, 
225 g ziemniaków, pokrojonych w drobna kostkę, 
125 g liści jarmużu, 
sól, pieprz. 

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebule z marchewką. Pod koniec smażenia dodać czosnek i wędzoną paprykę. Smażyć jeszcze przez minutę. Dodać ciecierzycę, pomidory, ziemniaki, dynię oraz przyprawy. Gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Dodać jarmuż, gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin