Pierogi z mięsem i selerem .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

Ciasto:

 

35 dag (2 pełne szklanki) mąki,

 

około 3/4 szklanki wody,

 

1 jajko.

 

Nadzienie:

 

40 dag wołowiny bez kości,

 

20 dag selera,

 

25 dag włoszczyzny

 

10 dag cebuli,

 

1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli,

 

5 dag czerstwej bułki (mała bułeczka),

 

3/4 szklanki wody,

 

1 łyżka przyprawy maggi do zup,

 

1 jajko, sól i pieprz do smaku.

 

8 dag słoniny do okraszenia pierogów.

 

Sposób przyrządzania

 

Umyte mięso włożyć do osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem.

 

Gdy stanie się prawie miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę.

 

Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor.

 

Bułkę namoczyć w wodzie z płynną przyprawą do zup, odcisnąć.

 

Ostudzone mięso, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wbić jajko, posolić, popieprzyć, wymieszać wszystko dokładnie.

 

Seler wyszorować szczotką do szorowania warzyw, obrać, ugotować, przestudzić, odcisnąć, zemleć w maszynce.

 

Seler i farsz wymieszać starannie.

 

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Na koniec pierogi okrasić stopioną słoniną ze skwarkami. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin