Składniki
Ciasto:
35 dag (2 pełne szklanki) mąki,
około 3/4 szklanki wody,
1 jajko.
Nadzienie:
40 dag wołowiny bez kości,
20 dag selera,
25 dag włoszczyzny
10 dag cebuli,
1 łyżka masła lub margaryny do usmażenia cebuli,
5 dag czerstwej bułki (mała bułeczka),
3/4 szklanki wody,
1 łyżka przyprawy maggi do zup,
1 jajko, sól i pieprz do smaku.
8 dag słoniny do okraszenia pierogów.
Sposób przyrządzania
Umyte mięso włożyć do osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem.
Gdy stanie się prawie miękkie, dodać oczyszczoną włoszczyznę.
Cebulę obrać, opłukać, pokroić drobno i usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor.
Bułkę namoczyć w wodzie z płynną przyprawą do zup, odcisnąć.
Ostudzone mięso, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wbić jajko, posolić, popieprzyć, wymieszać wszystko dokładnie.
Seler wyszorować szczotką do szorowania warzyw, obrać, ugotować, przestudzić, odcisnąć, zemleć w maszynce.
Seler i farsz wymieszać starannie.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.
Na koniec pierogi okrasić stopioną słoniną ze skwarkami.
jot_em18