Pierogi z farszem szpinakowo- mięsnym.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

300 g mąki pszennej,

 

4 jaja,

 

sól,

 

200 g szpinaku,

 

3 duże cebule,

 

80 g masła.

 

1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

 

200 g mielonego mięsa wołowego,

 

gałka muszkatołowa.

 

pieprz,

 

2 łyżki bułki tartej

 

Sposób wykonania

 

Szpinak przebrać, opłukać.

 

Blanszować, osączyć i posiekać.

 

Cebulę oczyścić.

 

Jedną pokroić w kostkę, a pozostałe w plastry.

 

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na 30 g masła, wymieszać z natką, mięsem, szpinakiem, 2 jajami i bułką tartą, doprawić solą. pieprzem i gałką muszkatołową.

 

Z mąki, 2 jaj, 1/2 łyżeczki soli i 2- 3 łyżek wody zagnieść ciasto, następnie rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować.

 

Krążki cebuli usmażyć na 50 g masła i wyłożyć na pierogi. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin