Pierog syberyjski z ryba.doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 5 godz. 40 min.

750 g ciasta drozdzowego

1 jajo,

100 g masla do polania pieroga.

Farsz:

600 g jesiotra lub lososia,

2 duze cebule,

1,5 lyzki masla,

sol, pieprz.

 

1. Z surowej ryby usunac osci. Mieso posiekac na bardzo male kawaleczki. Cebule

obrac, drobno posiekac i zrumienic na masle na jasnozloty kolor.

2. Wyrosniete ciasto podzielic na 3 czesci w proporcjach 2:2:1 i odstawic na 10

min. Jajo rozbic na jednolita mase.

3. Wieksze porcje ciasta rozwalkowac na oproszonej maka stolnicy na prostokatne

placki o grubosci 1 cm. Oproszyc je maka.

4. Jeden z plackow umiescic na wylozonej natluszczonym pergaminem brytfannie.

Ulozyc nan warstwe posiekanej ryby, osolic, dodac pieprz, nastepnie przykryc

warstwa zrumienionej cebuli. Calosc przykryc drugim plackiem ciasta i starannie zalepic brzegi.

5. Z pozostalego ciasta uformowac cienkie waleczki i ozdobic nim pierog.

6. Gotowy pierog posmarowac starannie rozmaconym jajem. Piec w nagrzanym do

temp. 230żC piekarniku przez 45 min.

7. Upieczony pierog polac roztopionym maslem i podzielic na porcje po podaniu

na stol.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin