Pierogi makowe.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- 500 g mąki

 

- 30 g drożdży

 

- 1 jajko

 

- sól

 

- 100 g maku

 

- 2 łyżki cukru

 

- 1 szklanka oleju

 

- bakalie

 

Sposób wykonania:

 

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru.

 

Z mąki, drożdży, jajka i szczypty soli zagnieść ciasto, dolewając około szklanki letniej wody.

 

Pozostawić aż wyrośnie.

 

Mak sparzyć, odcedzić na sicie, wymieszać z cukrem i bakaliami.

 

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, pokroić na kawałki.

 

Lepić pierogi, napełniając je nadzieniem makowym.

 

W głębokiej patelni mocno rozgrzać olej.

 

Smażyć pierogi na złocisty kolor ze wszystkich stron.

 

Zwrócić uwagę, aby do połowy były zanurzone w oleju.

 

Podawać na gorąco.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin