Sałatki dla Ciebie, według Diety życia Mai Błaszczyszyn.pdf

(15170 KB) Pobierz
153657162 UNPDF
153657162.002.png
Opracowanie:
Małgorzata i Krzysztof Gucmanowie
Redakcja techniczna:
Małgorzata Gucman
Konsultacja:
dr Magdalena Szczypka
Zdjęcia:
Jerzy Mańkowski
Od Redakcji
Książka "Sałatki dla Ciebie" powstała dzięki listom, które otrzymaliś-
my od Czytelników "Sałatek dla zdrowia" Mai Błaszczyszyn.
Sałatki są pyszne i, co najważniejsze, proste w przygotowaniu. Podane
składniki wystarczają na przyrządzenie sałatki dla co najmniej 4 osób.
Podane wartości kaloryczne dotyczą całej przygotowanej porcji.
Życzymy smacznego i zapraszamy do nadsyłania na nasz adres listów
z kolejnymi przepisami. Po ich wypróbowaniu z pewnością powstanie
kolejna książka.
Agencja Wydawnicza "Egros"
Warszawa, ul. E. Orzeszkowej 14/16
© Copyright by Agencja Wydawnicza .Egros"
ISBN 83-86268-53-0
Wydanie I
Agencja Wydawnicza .Egros "
Warszawa, ul. E. Orzeszkowej 14/16
153657162.003.png
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~
1. SAŁATKA SZOPSKA
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
~
'i'
2 - 3 papryki słodkie
1 papryka ostra
1- 2 pomidory
1 ogórek
1 cebula
ser "oscypek"
sól, pieprz
natka
~
~
~
~
~
~
~
~
SAŁATKI
~
~
~
~
Upieczoną paprykę (może być też surowa) mieszamy
z pokrojonymi w kostkę: cebulą, pomidorami i ogórkiem. Na
drobnej tarce ścieramy oscypek i łączymy z resztą skład-
ników. Doprawiamy wszystko do smaku i posypujemy
zieleniną (około 400 kcal).
JARZYNOWE
~
~
~
I
~
~
~
2. SAŁATKA Z PIECZONEJ PAPRYKI
OWOCOWE
3 papryki
1- 2 pomidory
1 cebula
sok z cytryny
olej
sól
zielenina
~
~
~
~
~
~
~
'i'
Paprykę pieczemy na ostrym ogniu w naczyniu żaro-
odpornym. Pod koniec pieczenia przykrywamy naczynie
pokrywką tak, aby papryka się zaparzyła. Upieczoną pap-
rykę obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd. Kawałki
papryki układamy na półmisku przekładając plastrami pomi-
dora bez skórki. Całość posypujemy poszatkowaną cebulą,
~
~
~
~
~
~
~
~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5
153657162.004.png
skrapiamy olejem i sokiem z cytryny, solimy i z wierzchu
posypujemy natką (około 460 kcal).
5. SAŁATKA Z KABACZKÓW
50 dag kabaczków
2 - 3 pomidory
1- 2 łyżki siekanego koperku
ocet 6%, olej
sól, pieprz, cukier
Kabaczki obieramy, pozbawiamy pestek, kroimy w kawa-
łki i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu
dołączamy pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy do
smaku i posypujemy koperkiem (około 620 kcal).
3. SAŁATKA Z BOBU
30 dag bobu
3 jajka na twardo
2 - 3 pomidory
1 cebula
majonez lub śmietana
koperek
sól, pieprz
Ugotowany bób obieramy z łupin, dodajemy pokrojone
w kostkę jajka, pomidory i cebulę, doprawiamy do smaku,
z wierzchu posypujemy koperkiem (około 880 kcal).
6. SAŁATKA JOGURTOWA I
40 dag ogórków
2 jaja na twardo
łyżka mięty
koperek
1/41 jogurtu naturalnego
sól
Jaja i ogórki szatkujemy, dodajemy miętę i posiekany
koperek. Doprawiamy do smaku. Całość zalewamy jogur-
tem. Sałatkę najlepiej jest podawać po uprzednim schłodze-
niu w lodówce (około 350 kcal).
4. SAŁATKA JARZYNOWA
1 kg pomidorów
1 nieduży kalafior
25 dag brukselki
kawałek selera
ogórek
3 - 4 ziemniaki w mundurkach
mała główka czerwonej kapusty
25 dag fasolki szparagowej
7. SAŁATKA JOGURTOWA II
50 dag młodych cebulek
2 jabłka
szczypiorek
liście sałaty
1/41 jogurtu naturalnego
sól, pieprz ziołowy
Kalafior i fasolkę gotujemy. Kapustę szatkujemy i sparza-
my. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę i dokładnie
mieszamy. Sałatkę połączoną z majonezem najlepiej jest
podawać po uprzednim schłodzeniu w lodówce (około
820 kcal).
6
7
153657162.005.png
Cebulki obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Po
wystudzeniu i ochłodzeniu dodajemy starte jabłka, wszystko
zalewamy jogurtem i przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę
wykładamy na liście sałaty i posypujemy posiekanym
szczypiorkiem (około 420 kcal).
8. SAŁATKA Z CUKINII I TWAROŻKU
2 duże cukinie
twarożek wiejski
mleko
sok z cytryny
cukier, sól
pomidor, zielenina
Liście cukinii, oddzielone od rdzenia, kroimy w małe
kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Twarożek roz-
prowadzamy mlekiem tak, aby miał konsystencję płynną.
Wszystko łączymy i doprawiamy do smaku. Dekorujemy
pomidorem i zieleniną (około 760 kcal).
9. SAŁATKA Z JAJAMI I RYŻEM
4 jajka na twardo
3 łyżki ryżu
cytryna
szczypiorek
rzodkiewka
majonez
sól, pieprz
Do ugotowanego na sypko ryżu dodajemy pokrojone jaja
1 cytrynę (bez skórki). Doprawiamy do smaku. Całość
8
153657162.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin