Słodka szarlotka bez cukru.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

• 1 kg pokrojonych jabłek

 

• 3/4 szklanki soku z jabłek

 

• 1 łyżeczka cynamonu

 

• 3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

• 1/4 łyżeczki soli

 

• 1,5 szklanki mąki grahamki

 

• 1 szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych

 

• 1 łyżeczka soli

 

• 1/2 szklanki wody

 

• 1/2 szklanki oleju

 

Etapy przygotowania

 

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.

 

2. Jabłka umyć, obrać (niekoniecznie), pokroić, usuwając gniazda nasienne. Ugotować, dodając sok jabłkowy, sól cynamon, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody.

 

3. Gotować jeszcze 2 min. Ostudzić. Wyłożyć na ciasto. Druga częsć ciasta rozwałkować w rulonik. Ułożyć z rulonika dowolny wzór, np. kwiatek. Wnętrze płatków wysypać orzechami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin