Składniki
• 1 kg pokrojonych jabłek
• 3/4 szklanki soku z jabłek
• 1 łyżeczka cynamonu
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1/4 łyżeczki soli
• 1,5 szklanki mąki grahamki
• 1 szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych
• 1 łyżeczka soli
• 1/2 szklanki wody
• 1/2 szklanki oleju
Etapy przygotowania
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
2. Jabłka umyć, obrać (niekoniecznie), pokroić, usuwając gniazda nasienne. Ugotować, dodając sok jabłkowy, sól cynamon, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody.
3. Gotować jeszcze 2 min. Ostudzić. Wyłożyć na ciasto. Druga częsć ciasta rozwałkować w rulonik. Ułożyć z rulonika dowolny wzór, np. kwiatek. Wnętrze płatków wysypać orzechami.
dj.mysta