Zagadnienia do obrony - ogólne 1. Białka, tłuszcze lub węglowodany w żywieniu człowieka, występowanie i funkcje w organizmie, głównie źródła pokarmowe i konsekwencje nieprawidłowego spożycia
Składnik
Występowanie i funkcje w organizmie
główne źródła pokarmowe
konsekwencje nieprawidłowego spożycia
białka
- niezbędny materiał do budowy, odbudowy i regeneracji komórek,
- stanowi źródło energii,
- składnik płynów ustrojowych, śródtkankowych, składników wydzielin-mleko i wydalin-mocz,
- odpowiedzialne są za utrzymanie ciśnienia osmotycznego,
- transportery związków biorących udział w krzepnięciu krwi (fibrynogen), biorą udział w równowadze kwasowo-zasadowej, dzięki amfoteryczności, nadają krwi odczyn obojętny, odpornościowa,
- z białek tworzą się białkowe części enzymów,
- w organizmie przekształcają się w białkowe enzymy trawienne i tkankowe,
- usuwanie toksyn – białka znajdują się w komórkach przenoszących różne subst. Przez błony kom. (rola transportowa)
Źródłem białka zwierzęcego jest jajo kurze, mięso cielęce, drób-piersi, ryby-średnio, mleko i jego przetwory
Nasiona roślin strączkowych, zboża- jęczmień, żyto, pszenica
Niedobory białka:
- niedowaga, zanik mięśni,
- osłabienie organizmu,
- brak odporności,
- odwodnienie organizmu,
- zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej,
- zahamowanie wzrostu i rozwoju młodego organizmu.
Nadmiar białka:
- niepotrzebnie obciąża wątrobę,
- podwyższony metabolizm wątroby,
- może dojść do zniszczenia nefronów,
- podwyższenie ciśnienia krwi,
- zakwaszenie organizmu (białka zwierzęce),
- zatrzymanie płynów w organizmie.
tłuszcze
- najbardziej skoncentrowane źródło energii (nie wykorzystywane w enterocytach i tkankach nerwowych),
- wygodna i główna forma zapasowa energii,
- składnik błon komórkowych i białej substancji mózgu,
- nagromadzony w tkance podskórnej bierze udział w procesach termoregulacyjnych,
- są źródłem NNKT.
Wszystkie tłuszcze, w tym również tłuszcze nasycone, dostarczają skoncentrowanej formy energii. Tłuszcze są też niezbędne dla transportu w organizmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Zdeponowane jako zapasy tłuszczu, wyściełają one i chronią ważne dla życia narządy.
Nowe wyniki badań sugerują, że poszczególne nasycone kwasy tłuszczowe mogą spełniać dodatkowo odrębne, ważne biologicznie funkcje w organizmie:
· Kwas masłowy reguluje ekspresję kilku genów i może mieć znaczenie w zapobieganiu występowania raka poprzez zahamowanie rozwoju komórek nowotworowych;
· Kwas palmitynowy bierze udział w regulacji wydzielania hormonów;
· Kwasy palmitynowy i mirystynowy biorą udział w komórkowym przekazywaniu sygnałów i reakcjach odpornościowych.
tłuszcze jadalne: masło, smalec, słonica. Śmietana, żółte sery, żółtko jaja, mięso- baranina, wieprzowina, drób- gęś i kaczka; ryby.
Niski poziom tłuszczów w diecie może przyczyniać się do:
· zahamowanie wzrostu i rozwoju,
· problemów skórnych,
· zaburzeń lipidowych,
· osłabienia odporności,
· bezpłodności.
Nadmiar tłuszczów w diecie prowadzi do nadwagi i otyłości, zbytniego otłuszczenia narządów wewnętrznych, chorób układu krążenia ( miażdżyca, zawał, udar), kamicy żółciowej, zwiększa zachorowalność na cukrzyce typu 2, choroby stawów, a tym samym do obniżenia jakości i długości życia
węglowodany
- glukoza jest jedynym źródłem energii dla enterocytów i mózgu,
- wzmaga wchłanianie wapnia w jelitach,
- są substratem energetycznym stanowiącym w procesie utleniania komórkowego źródłem energii swobodnej do syntezy ATP,
- odgrywa dużą rolę w gospodarce wodnej i mineralnej, zmniejszając wydalanie tych składników,
- materiał budulcowy do wytwarzania elementów strukturalnych komórki,
- umożliwiają oszczędną gospodarkę białkami i lipidami,
- warunkują prawidłowy przebieg spalania związków ketonowych.
Funkcje błonnika pokarmowego:
- poprawa gospodarki węglowodanowej- zwalczanie otyłości,- poprawa profilu lipidowego: obniżenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL oraz podwyższenie cholesterolu HDL,- wspomaganie pracy przewodu pokarmowego: przyspieszanie pasażu jelitowego i zapobieganie zaleganiu treści pokarmowej,- naturalna detoksykacja organizmu z związków szkodliwych i zbędnych metabolitów.
produkty zbożowe – chleb, makaron, ryż, warzywa, owoce, ziemniaki, mleko i ich przetwory, miód i cukier i wyroby cukiernicze
Objawy kliniczne hiperglikemi:
- wzmożone pragnienie (polidypsja),
- wielomocz (polinuria),
- chudnięcie,
- oddawanie moczu w ciągu nocy,
- często wzmożone łaknienie,
- ogólne zmęczenie,
- grzybica skóry i błon śluzowych,
Nadmiar węglowodanów przyswajalnych, a szczególnie przewaga cukrów prostych prowadzi do znanych wszystkim schorzeń, jak otyłość i cukrzyca typu 2. W dalszej kolejności hiperglikemia i hiperinsulinemia zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, miażdżycę, nadciśnienie i wiele innych
Nadmiar błonnika pokarmowego, szczególnie lignin, może powodować trwałe wiązanie takich pierwiastków (lub ich jonów), jak: Ca, Fe, Cu i Zn. Może dojść w takiej sytuacji do niedoboru wymienionych związków.
Niedobór przyswajalnych węglowodanów:- rozpad białek, - utrata jonów, w szczególności kationów sodu,- odwodnienie organizmu.
Niedobór błonnika pokarmowego:- zaparcia,- miażdżyca,- otyłość,- zwiększone ryzyko kamicy żółciowej,- powstawanie uchyłkowatości jelita,- prawdopodobnie polipy i nowotwory jelita grubego,- zwiększona predyspozycja do wystąpienia raka sutka.
2. Witaminy lub składniki mineralne: charakterystyka wybranego składnika (występowanie i funkcje w organizmie, główne źródła pokarmowe, skutki niedoborów i nadmiarów).
WITAMINA C
Funkcje
• Nazywana "witaminą na wszystko",
• jest odpowiedzialna za codzienną syntezę nowych komórek i tkanek w naszym organizmie.
• Pomaga przy wchłanianiu żelaza, czyli chroni pośrednio przed anemią,
• wzmacnia system odpornościowy
• przeciwdziała chorobom serca,
• uszczelnia naczynia krwionośne i błony komórkowe,
• podnosi sprawność intelektualną.
• Bierze udział w zwalczaniu infekcji, gojeniu się ran, regulacji podstawowych funkcji organizmu,
• syntezie niezbędnych hormonów i transmiterów
• pokonywaniu stresu.
• zwiększa przyswajalność niehemowego żelaza,
• regeneruje tokoferol
• zwalcza wolne rodniki.
• Jest silnym przeciwutleniaczem, czyli neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki naszego ciała,
• uczestniczy w tworzeniu kolagenu, dzięki któremu skóra zachowuje jędrność, młody wygląd i blask,
• przyspiesza gojenie ran.
Nadmiar:
· Nadmiar witaminy C nie jest magazynowany, lecz wydalany z moczem. Zapasy ustrojowe witaminy nie są duże.
Niedobór
• Niedobór powoduje, że łatwiej zapadamy na choroby,
• stajemy się ospali i zmęczeni,
• nasza skóra traci jędrność i starzeje się szybciej.
• Jest też przyczyną pękania naczynek,
• krwawienia z dziąseł,
• bólów stawowych
• Niedobór może sprzyjać powstawaniu zmian ...
dianka89