Pielmienie.docx

(19 KB) Pobierz

Pielmienie

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: ok. 45 min
http://gotowanie.onet.pl/0
Gotowanie: ok.10min
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki na 4 porcje


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto: 30-40 dag mąki pszennej;1 łyżeczka soli; 1 jajo;

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

0,5 szkl. ciepłej wody;

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Farsz: 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego;2 cebule;

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól,pieprz;

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Z mąki soli,jajek i wody zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Mięso wieprzowe i wołowe w równych częściach przekręcić przez maszynkę razem z cebulą. Dodać sól i pieprz.Dodać tyle wody, aby masa była rzadsza niż na kotlety mielone.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto rozwałkować bardzo cienko, wyciąć kółka małą szklaneczką i na środek ułożyć kulkę z farszu. Skleić pierożki i odstawić do lodówki, aby lekko stwardniały.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Gotować 10 minut w gorącej osolonej wodzie ( aż wypłyną). Podawać od razu ze stopionym masłem lub śmietaną.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin