Pielmienie
Przygotowanie: ok. 45 minGotowanie: ok.10minTrudność: łatwe
Składniki na 4 porcje
•
Ciasto: 30-40 dag mąki pszennej;1 łyżeczka soli; 1 jajo;
0,5 szkl. ciepłej wody;
Farsz: 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego;2 cebule;
sól,pieprz;
Etapy przygotowania
1.
Z mąki soli,jajek i wody zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 minut.
2.
Mięso wieprzowe i wołowe w równych częściach przekręcić przez maszynkę razem z cebulą. Dodać sól i pieprz.Dodać tyle wody, aby masa była rzadsza niż na kotlety mielone.
3.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, wyciąć kółka małą szklaneczką i na środek ułożyć kulkę z farszu. Skleić pierożki i odstawić do lodówki, aby lekko stwardniały.
4.
Gotować 10 minut w gorącej osolonej wodzie ( aż wypłyną). Podawać od razu ze stopionym masłem lub śmietaną.
Strachaj