CHLEBEK OD MARYSI
· 8 dag drożdży
· 0,5 szkl. ciepłej wody
· 2 łyżki maki pszennej
Z tego robimy rozczyn.
· 4,5 szkl. mąki pszennej
· 1 łyżka soli
· 1,5 szkl. otrąb pszennych prażonych
· garść ziaren słonecznika
· garść siemienia lnianego
Te suche produkty wymieszać w misce, dodać rozczyn i 2,5 szkl. ciepłej wody (można do 3 szkl.). Wymieszać wszystko łyżką, odstawić do wyrośnięcia.
Wysmarować blaszki (2 podłużne, coś a’la keksówki) olejem, wysypać dno słonecznikiem, wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta posmarować ciepłą wodą i posypać słonecznikiem.
Po wyrośnięciu włożyć do nagrzanego piekarnika (190 stopni) i piec około 50 min.
Wyłączyć i potrzymać w zamkniętym piekarniku jeszcze 10 min.
jot_em18