strona 6
Wielkanocny Hazok
Prziszol hazok na Wielkanoc z wielkim koszym jaj.
Kaj sie cisniesz ze jajami we nasz biydny kraj...
Jajec w zyciu , na kozdy dziyn momy az za tela ,
Jak nimosz co z wiosny robic , poszukej sie frela...
Popros jom o rynka , dej ij bolioczka ,
wez za baba se Hazoczka-nojlepij Slonzoczka.
Bo yno cie tako uszczynsliwic moze ,
dej Hazokow ci dziciokow jak nojwiyncyj Boze...
Zaprzeston tego gyszeftu z jajec roznoszyniym ,
chyc sie prawdziwej roboty , nie byc takim lyniym.
Samo zyci nom rozdowo jaja jak berety ,
a jak tego nom za malo , to som kabarety.
Na tyn prziklod "RAK" jest takim slonskim kabaretym ,
a we naszej Slonskij Putni to smiyszy nos ZeteM.
Som tyz inni jak:Utopek i Cila Klachula ,
wszyjscy chcom byc tacy smiyszni jak Marian Makula.
Ty nom jeszcze chcesz roznosic jaja kolorowe ,
biole , zolte i czerwone abo i bronzowe.
Wydropane , poszkryflane na twardo warzone ,
kiere bydom na Wielkanoc przez wszyskich jedzone.
Jezusiczku!-Teroz widza , ze to inksze jaja !
Wielkanocne moj Hazoczku - jo ci za to przaja !
Tradycyjnie poswiyncone znojdom sie na stole ,
jesc ich bydom wszyscy ludzie , nawet i gorole.
Przez to zycza Wom ludkowie smacznych jajec na Wielkanoc ,
dobrej szynki smakolykow , a nie jydzcie duzo na noc.
We Swionteczny Poniedzialek wszyskim frelkom posikanio ,
a nom , wszyskim Krzinkowiczom , Wielkanocnego Beranio!
(ze strony http://www.gornyslask.pl/beranie/wielkanocne_beranie_2002.htm)
strona 2
Życzenia Świąteczne
Patrzcie, Ile na stole pisanek! Każda ma oczy Malowane, Naklejane. Każda ma uśmiech Kolorowy I leży na stole grzecznie, Żeby się nie potłuc Przypadkiem W dzień świąteczny. Ale pamiętajcie! Pisanki Nie są do jedzenia. Z pisanek się wyklują ŚWIĄTECZNE ŻYCZENIA.
Oby zdrowie dopisało i jajeczko smakowało, by szyneczka nie tuczyła, atmosferka była miła, a zajączek uśmiechnięty - przyniósł wreszcie te prezenty!
W te piękne święta gdy Pan Zmartwychwstanie. Życzymy Wam smacznych jajek na śniadanie,
żółtego kurczaczka, białego zająca i by te święta trwały bez końca!
Zdrowia, szczęścia, humoru dobrego, a przy tym wszystkim stołu bogatego, mokrego dyngusa, smacznego jajka i niech te święta będą jak bajka.
Żeby śmiały się pisanki, uśmiechały się baranki, mokry Śmigus zraszał skronie, dużo szczęścia sypiąc w dłonie.
strona 3
Jajko - symbol świata
Starożytni filozofowie uważali, że jajko stanowi doskonały symbol świata:
* skorupka to ziemia,
* białko to woda,
* żółtko to ogień,
* w zaokrąglonym końcu pod skorupką - powietrze.
Powszechna w Polsce tradycja malowania jajek na święta wielkanocne wywodzi się z kultu jajka jako symbolu odradzania się zdrowia, witalności, dostatku i pomyślności. W Polsce malowanie jajek ma ponad tysiącletnią tradycję. Na północy i zachodzie Polski robi się barwne pisanki z przewagą koloru czerwonego, w Łowickim - naklejanki, w Radomskim pokrywa się woskiem. Jajko tak bardzo związane ze świętami wielkanocnymi, było
symbolem słońca i życia. Wierzono, że ma znaczenie magiczne.Kraszanki, hałunki, malowanki maluje się jednym kolorem.Skrobanki, rysowanki - na jednolitym tle rysuje się wzór, np. szpilką.Pisanki, piski - na jajo nanosi się dekorację z wosku pszczelego, która
pozostaje biała na tle kolorowej skorupki.Jajko jest w Polsce tradycyjną potrawą wielkanocną. Powszechnym
zwyczajem jest dzielenie się święconym jajkiem i składanie życzeń.
Pisanki są główną dekoracją świątecznego stołu.
Jajko dobre na wszystko
→ umieszczanie jajek w oknach domu, aby ten dom omijały pioruny,
→ obdarowywanie jajkami chłopców, którzy chodzili z "kurkiem" wielkanocnym,
→ wykupywanie się pisankami od "dyngusiarzy",
→ dotykanie zwierząt gospodarskich święconym jajkiem - ochrona przed chorobami,
→ dodawanie potłuczonych skorupek jaj wielkanocnych do kurzej karmy,
żeby się lepiej niosły,
→ w wodzie, w której gotowały się jajka, należało umyć twarz, żeby być pięknym,
→ woda z pokruszonymi skorupkami święconych jajek była świetnym lekarstwem na ból zębów,
→ jajko zakopywano w sadach i na polach, żeby zapewnić urodzaj,
→ zakopywanie jajka na rozpoczętej budowie domu miało zapewnić
pomyślność mieszkańcom,
→ zakopywanie poświęconej pisanki pod progiem domu w celu
zagrodzenia dostępu siłom nieczystym.
strona 4
Niedziela Palmowa
Niedziela Palmowa rozpoczyna Wielki Tydzień - czas wyciszenia, skupienia i przeżywania męki Chrystusa. Tego dnia święci się palmy. Zwyczaj ten przywędrował do Polski z Jerozolimy w średniowieczu. Obchodzi się go na pamiątkę uroczystego wjazdu Jezusa do Jerozolimy. Tradycja wykonywania palm jest w Polsce bardzo aktualna. Najokazalsze palmy przygotowują co roku mieszkańcy Łysego na Kurpiach i Lipnicy Murowanej. Na Podkarpaciu Palma jest giętka, wykonana z gałęzi wierzby, zdobiona bibułą i wstążkami. W Łysym przypomina kurpiowskie sosny, kij oplatają zielone gałązki, przetykane mchem, borówką i kwiatami z bibułki.
W Lipnicy Murowanej do wykonania palmy używa się wyłącznie naturalnych materiałów. Palma zrobiona jest z wikliny, ozdobiona baziami i bibułkowymi kwiatami. Nie wolno używać metalowych elementów. Sztuka polega na tym, aby zbudować palmę kilkunastometrową, która samodzielnie będzie stała. Tajemnice konstruowania takich palm przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Palma jest symbolem odradzającego się życia.Tradycje związane z palmą:
~ poświęcone palemki postawione w czasie burzy w oknie miały zapewnić bezpieczeństwo,
~ oderwane z palemek bazie mieszano z ziarnem przed siewem,
~ połykanie bazi miało uchronić przed bólami i przeziębieniem,
~ zjedzenie "kocanki" z palmy ochroni gardło przed chorobą przez cały rok,
~ poświęconą palmą należy pokropić rodzinę, co uchroni ją przed chorobami
i głodem,
~ dzieci należało uderzyć witką z palmy, żeby były zdrowe,
~ wielkość palmy ma znaczenie magiczne, wysoka zapewni twórcy długie
i szczęśliwe życie,
~ im piękniejsza palma, tym dzieci będą dorodniejsze.
strona 5
Tradycyjnym ciastem na Święta Wielkanocne jest mazurek…
Mazurek czekoladowy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
do wysmarowania formy:
- 2/3 łyżki margaryny Polewa:- 2 szklanki pełnotłustego mleka- 5 tabliczek mlecznej czekolady (50 dag)- 1 niepełna szklanka cukru (20 dag)- 20 dag margaryny- 1 cukier waniliowy (1.6 dag) Sposób przyrządzania:Mąkę przesiać wraz z solą, wymieszać z cukrem pudrem i posiekać
z margaryną. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i włożyć
do lodówki na 1 godz. Następnie ciasto rozwałkować, włożyć do formy wysmarowanej margaryną i piec 12 min w piekarniku nagrzanym
do temperatury 200°C. Przygotować polewę: składniki włożyć do rondla
z grubym dnem i gotować, stale mieszając, na małym ogniu. Polewa
jest gotowa, kiedy jej kropla, wylana na chłodny talerz, zastyga. Ostudzony placek równomiernie pokryć polewą i dowolnie ozdobić.
Smacznego!
Zajączek mieszka w pobliżu misia w lesie, ale odgradza ich rzeka.
W pewnym momencie miś krzyczy:- Zajączku chodź szybko! Biegiem. Coś się stało. Zajączku!!!Zajączek przestraszony biegnie kilometr do mostu i z powrotem kilometr,
zmachany przybiega do misia i się pyta:- Co się stało?- Umiesz tak? Bzbzbzbzbz.Zajączek...
Alicjom