Bulion z kury z cykoriaPorcja dla 8 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.1 kura,peczek wloszczyzny,lisc laurowy,4 gozdziki,4 ziarna pieprzu czarnego,4 ziarna ziela angielskiego,2 cykorie,2 pomidory,1 zoltko,6 lyzek smietanki kremowki,lyzka kwasnej smietany,40 g maki ziemniaczanej.1. Umyta kure wraz z przyprawami zagotowac w 1 i 1/4 l wody. Dodac grubo pokrojona wloszczyzne i gotowac do miekkosci (ok. 90 min).2. Kure wyjac, obrac ze skory i wyluzowac. Mieso pokroic w kostke.3. Rosol przecedzic. Make wymieszac dokladnie z niewielka iloscia wody, polaczyc z rosolem.4. Z cykorii usunac gorzki koniec, pokroic ja w talarki, dodac do zupy, gotowac5 min.5. Dodac mieso i obrane ze skory, pokrojone pomidory. Zoltko roztrzepac z 5lyzkami smietanki, wymieszac z zupa. Pozostala smietanke wymieszac ze smietana. Wylozyc na powierzchnie zupy w wazie lub na talerzu, nie mieszajac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 22.
mrufczak