WIEPRZOWINA Z KAPUSTĄ.doc

(21 KB) Pobierz
WIEPRZOWINA Z KAPUSTĄ

WIEPRZOWINA Z KAPUSTĄ


Składniki:
- 80 dag karkówki (ale może być inny kawałek świni )
- mała główka kapusty  lub pół większej
- 4 marchewki
- cebula (duża lub dwie małe)
- 1,5 szklanki wywaru warzywnego ( Winiary lub Knorr lub inny)
- 2 łyżki  margaryny
- 5 łyżek śmietany  słodkiej
- 3 łyżki oleju
- sól pieprz do smaku

Cebulkę obrać, posiekać podsmażyć, do tego wrzucić pokrojone w kostkę (trochę większa niż na gulasz) mięso - razem chwilkę podsmażyć na oleju.
Podlać wywarem, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu około godziny. Kapustę pokroić w paski (nie szatkować, bo będzie za drobno), marchewkę pokroić w plasterki i podsmażyć na margarynie.
Dodać do mięsa  i dusić razem jeszcze z pół godziny.Wlać pół słodkiej   Śmietany(30%) i doprawić do smaku.

Podawać z ziemniakami

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin