WIEPRZOWINA Z KAPUSTĄSkładniki: - 80 dag karkówki (ale może być inny kawałek świni ) - mała główka kapusty lub pół większej- 4 marchewki - cebula (duża lub dwie małe) - 1,5 szklanki wywaru warzywnego ( Winiary lub Knorr lub inny) - 2 łyżki margaryny - 5 łyżek śmietany słodkiej- 3 łyżki oleju - sól pieprz do smaku Cebulkę obrać, posiekać podsmażyć, do tego wrzucić pokrojone w kostkę (trochę większa niż na gulasz) mięso - razem chwilkę podsmażyć na oleju. Podlać wywarem, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu około godziny. Kapustę pokroić w paski (nie szatkować, bo będzie za drobno), marchewkę pokroić w plasterki i podsmażyć na margarynie. Dodać do mięsa i dusić razem jeszcze z pół godziny.Wlać pół słodkiej Śmietany(30%) i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami
babcia_marysia