Tort truskawkowy 5 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 1 szklanka m�ki 1 �y�ka oleju 1 �y�ka wody gazowanej lub oran�ady 1 torebka budyniu �mietankowego w proszku 500 ml ch�odnego mleka 1 kostka mas�a 1 �y�eczka cukru waniliowego 40 dag truskawek Na pocz�tku rozmiksowa� 5 ��tek, powoli dodaj�c cukier, nast�pnie, ca�y czas miksuj�c na ma�ych obrotach, przesiewa� m�k�, potem doda� �y�k� oleju i wody gazowanej miksuj�c do uzyskania jednolitej masy. Na koniec ubi� 5 bia�ek (ze szczypt� soli) i doda� je do �wcze�nie zrobionej masy mieszaj�c delikatnie �y�k�, ju� nie miksuj�c. Wyla� ciasto na form� tortow� i wstawi� do piekarnika ustawionego na 150 st. i piec ok. 30 minut. Na mas� tortow� zagotowa� wcze�niej przygotowane mleko odlewaj�c z niego p� szklanki i rozpu�ci� w nim kostk� mas�a oraz cukier waniliowy. Do tej szklanki z zimnym mlekiem doda� budy� w proszku i wymiesza� na jednolit� mas�, gdy mleko si� zagotuje dola� zawarto�� szklanki mieszaj�c i chwil� gotuj�c. Po wystygni�ciu masy rozmiksowa� truskawki z 1/4 szklanki cukru i doda� do masy budyniowej dalej miksuj�c, ale ju� na niskich obrotach. Gdy biszkopt ju� wystygnie przekroi� go wszerz na p� przek�adaj�c mas� truskawkow�. Tort mo�na przystroi� np. truskawkami lub innymi owocami pozostawiaj�c go na kilka godzin w ch�odnym miejscu.
dj.mysta