INSTRUKCJE BHP w handlu i gastronomii.doc

(28 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

INSTRUKCJA  BHP

DLA  PLACÓWEK  HANDLOWYCH

 


OBOWIĄZKI  PRACOWNIKA

Pracownik  zobowiązany  jest:

1.       Znać przepisy i zasady bhp, brać udział                 w szkoleniu i instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym.

2.       Wykonywać pracę zgodnie z przepisami                 i zasadami bhp oraz przestrzegać wydawanych w tych sprawach zarządzeń i wskazań przełożonych.

3.       Dbać o należyty stan sprzętu, urządzeń, maszyn   a także o ład i porządek w pracy.

4.       Używać zgodnie z przeznaczeniem przydzielonej odzieży ochronnej i roboczej oraz sprzętu ochrony osobistej.

5.       Niezwłocznie powiadamiać przełożonego               o zauważonym lub doznanym wypadku przy pracy albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego.

6.       Przestrzegać zakazu spożywania alkoholu lub innych środków odurzających w miejscu pracy.

7.     Poddawać się okresowym badaniom lekarskim.

 

OBOWIĄZKI  KIEROWNIKA

Kierownik  zobowiązany  jest:

1.       Organizować stanowiska pracy zgodnie                 z zasadami  i  przepisami  bhp.

2.       Organizować i prowadzić pracę w sposób zabezpieczający przed wypadkami przy pracy            i chorobami  zawodowymi.

3.       Zapewnić pracownikom odzież ochronną i sprzęt ochrony osobistej oraz dopilnować aby te środki były stosowane zgodnie z przeznaczeniem.

4.       Zapewnić bezpieczny i higieniczny stan pomieszczeń  i  wyposażenia  technicznego.

5.       Zapewnić przestrzeganie przez pracowników przepisów i zasad bhp, wydawać polecenia usuwania uchybień w tym zakresie oraz kontrolować ich  wykonanie.

6.       Zapewnić wykonanie zarządzeń i zaleceń wydawanych przez organy nadzoru nad warunkami  pracy.

 

ZASADY PRZYJMOWANIA, MAGAZYNOWANIA   I TRANSPORTOWANIA TOWARÓW

1.       Dostarczany towar należy przyjmować tylko od strony  zaplecza.

2.       Przyjęty towar należy składować na podestach lub paletach, z zachowaniem obowiązujących w tym zakresie przepisów przeciwpożarowych        i bhp.

3.       Regały, stojaki i półki należy umocować             w sposób wykluczający możliwość ich przechylenia lub przewrócenia oraz powinny posiadać oznaczoną nośność.

4.       Wysokość ręcznie układanych stosów nie może przekraczać 1,5m i oznaczonej nośności regału,     a sposób ułożenia musi wykluczyć możliwość obsunięcia  lub  przewrócenia  stosu.

5.       Towary z regałów, stojaków i półek z wysokości ponad 1,5m należy zdejmować i układać przy użyciu  specjalnych  drabinek  i  pomostów.

6.       Towary z półek lub stosów należy zdejmować rozpoczynając  od  górnej  warstwy.

7.       Do przemieszczania towarów należy stosować właściwe środki transportowe. Środki transportowe i sprzęt powinny być dostosowane do właściwości przemieszczanych towarów           i warunków technicznych pomieszczeń oraz spełniać wymogi bhp.

 

ZASADY EKSPLOATACJI MASZYN I URZĄDZEŃ

1.       Maszyny i urządzenia używane w placówkach powinny być montowane i eksploatowane          w  sposób  wykluczający  zagrożenia  bhp.

2.       Pracownik obsługujący maszyny i urządzenia powinien być przeszkolony w zakresie zasad ich bezpiecznej i właściwej eksploatacji oraz powinien posiadać prawo ich obsługiwania.

3.       Pracownikowi obsługującemu maszyny               i urządzenia należy udostępnić instrukcję bezpiecznej eksploatacji tych maszyn i urządzeń

4.       Maszyny i urządzenia należy czyścić, myć i kon- serwować dopiero po ich zatrzymaniu,               a maszyny i urządzenia o napędzie elektrycznym  po  ich  odłączeniu spod napięcia.

5.       W czasie mycia, czyszczenia i konserwacji maszyn i urządzeń należy umieścić napisy zabraniające uruchamiania i włączania ich do sieci.

6.       Na maszynach i urządzeniach o napędzie elektrycznym należy umieszczać napisy zabraniające włączenia ich przez osoby nieupoważnione.

7.       Maszyny i urządzenia powinny posiadać zabezpieczenia   przeciwpożarowe.

8.       Pracownik zobowiązany jest utrzymywać maszyny  i urządzenia  w  czystości.

9.       W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości      w pracy maszyn i urządzeń należy je zatrzymać    i zgłosić  przełożonemu.

 

DOPUSZCZALNE NORMY DŹWIGANIA

1.       Kobiety:  ręczne podnoszenie i przenoszenie;

                -    praca  stała         - 12 kg

-                                             praca dorywcza – 20 kg

2.       Kobiety w ciąży i okresie karmienia – do ¼ w/w normy

3.       Mężczyźni:  ręczne podnoszenie i przenoszenie;

-                      do 50 kg przy pracy dorywczej,

-                      do 30 kg przy pracy stałej,

4.       Do 450 kg (łącznie z masą wózka) przy transporcie wózkami kołowymi (paleciaki i inne) po terenie o twardej nawierzchni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin