INSTRUKCJA BHP
DLA PLACÓWEK HANDLOWYCH
Pracownik zobowiązany jest:
1. Znać przepisy i zasady bhp, brać udział w szkoleniu i instruktażu z tego zakresu oraz poddawać się wymaganym egzaminom sprawdzającym.
2. Wykonywać pracę zgodnie z przepisami i zasadami bhp oraz przestrzegać wydawanych w tych sprawach zarządzeń i wskazań przełożonych.
3. Dbać o należyty stan sprzętu, urządzeń, maszyn a także o ład i porządek w pracy.
4. Używać zgodnie z przeznaczeniem przydzielonej odzieży ochronnej i roboczej oraz sprzętu ochrony osobistej.
5. Niezwłocznie powiadamiać przełożonego o zauważonym lub doznanym wypadku przy pracy albo zagrożeniu życia lub zdrowia ludzkiego.
6. Przestrzegać zakazu spożywania alkoholu lub innych środków odurzających w miejscu pracy.
7. Poddawać się okresowym badaniom lekarskim.
Kierownik zobowiązany jest:
1. Organizować stanowiska pracy zgodnie z zasadami i przepisami bhp.
2. Organizować i prowadzić pracę w sposób zabezpieczający przed wypadkami przy pracy i chorobami zawodowymi.
3. Zapewnić pracownikom odzież ochronną i sprzęt ochrony osobistej oraz dopilnować aby te środki były stosowane zgodnie z przeznaczeniem.
4. Zapewnić bezpieczny i higieniczny stan pomieszczeń i wyposażenia technicznego.
5. Zapewnić przestrzeganie przez pracowników przepisów i zasad bhp, wydawać polecenia usuwania uchybień w tym zakresie oraz kontrolować ich wykonanie.
6. Zapewnić wykonanie zarządzeń i zaleceń wydawanych przez organy nadzoru nad warunkami pracy.
ZASADY PRZYJMOWANIA, MAGAZYNOWANIA I TRANSPORTOWANIA TOWARÓW
1. Dostarczany towar należy przyjmować tylko od strony zaplecza.
2. Przyjęty towar należy składować na podestach lub paletach, z zachowaniem obowiązujących w tym zakresie przepisów przeciwpożarowych i bhp.
3. Regały, stojaki i półki należy umocować w sposób wykluczający możliwość ich przechylenia lub przewrócenia oraz powinny posiadać oznaczoną nośność.
4. Wysokość ręcznie układanych stosów nie może przekraczać 1,5m i oznaczonej nośności regału, a sposób ułożenia musi wykluczyć możliwość obsunięcia lub przewrócenia stosu.
5. Towary z regałów, stojaków i półek z wysokości ponad 1,5m należy zdejmować i układać przy użyciu specjalnych drabinek i pomostów.
6. Towary z półek lub stosów należy zdejmować rozpoczynając od górnej warstwy.
7. Do przemieszczania towarów należy stosować właściwe środki transportowe. Środki transportowe i sprzęt powinny być dostosowane do właściwości przemieszczanych towarów i warunków technicznych pomieszczeń oraz spełniać wymogi bhp.
1. Maszyny i urządzenia używane w placówkach powinny być montowane i eksploatowane w sposób wykluczający zagrożenia bhp.
2. Pracownik obsługujący maszyny i urządzenia powinien być przeszkolony w zakresie zasad ich bezpiecznej i właściwej eksploatacji oraz powinien posiadać prawo ich obsługiwania.
3. Pracownikowi obsługującemu maszyny i urządzenia należy udostępnić instrukcję bezpiecznej eksploatacji tych maszyn i urządzeń
4. Maszyny i urządzenia należy czyścić, myć i kon- serwować dopiero po ich zatrzymaniu, a maszyny i urządzenia o napędzie elektrycznym po ich odłączeniu spod napięcia.
5. W czasie mycia, czyszczenia i konserwacji maszyn i urządzeń należy umieścić napisy zabraniające uruchamiania i włączania ich do sieci.
6. Na maszynach i urządzeniach o napędzie elektrycznym należy umieszczać napisy zabraniające włączenia ich przez osoby nieupoważnione.
7. Maszyny i urządzenia powinny posiadać zabezpieczenia przeciwpożarowe.
8. Pracownik zobowiązany jest utrzymywać maszyny i urządzenia w czystości.
9. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości w pracy maszyn i urządzeń należy je zatrzymać i zgłosić przełożonemu.
1. Kobiety: ręczne podnoszenie i przenoszenie;
- praca stała - 12 kg
- praca dorywcza – 20 kg
2. Kobiety w ciąży i okresie karmienia – do ¼ w/w normy
3. Mężczyźni: ręczne podnoszenie i przenoszenie;
- do 50 kg przy pracy dorywczej,
- do 30 kg przy pracy stałej,
4. Do 450 kg (łącznie z masą wózka) przy transporcie wózkami kołowymi (paleciaki i inne) po terenie o twardej nawierzchni.
evo800