Rożki orzechowe.doc

(24 KB) Pobierz

Rożki orzechowe

 

Składniki:

·         Po 20 dag mąki razowej i płatków owsianych;

·         3 łyżki cukru;

·         2 jajka;

·         40 dag masła;

·         20 dag orzechów laskowych;

·         15 dag marmolady pomarańczowej;

·         3 łyżki słodkiej śmietanki;

·         Po 1 torebce ciemnej i jasnej polewy czekoladowej

 

Z mąki, płatków owsianych, jajek i kostki (25 dag) masła zagnieć ciasto. Rozwałkuj – uwaga może się bardzo kleić – jak tak podsypać trochę mąką razową i rozwałkowywać.

 

Marmoladę podgrzać. Następnie posmarować nią rozwałkowane ciasto.

 

Orzechy drobno posiekać. Wymieszać ze śmietaną i pozostałym masłem. Masę podgrzej i rozsmaruj na cieście.

 

Placek potnij na trójkąty. Ciastka piecz 15-20 minut w temp. 200st. Wystudź. Udekoruje stopionymi polewami.

 

P.S. Może również być bez marmolady i orzechów np. zagnieść samo ciasto po upieczeniu oblać je polewami – także bardzo dobre.

 

Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin