spr skrobia.doc

(139 KB) Pobierz

GRUPA:    

TECHNOLOGIA PRZEMYSŁÓW WĘGLOWODANOWYCH

OCENA:

IMIĘ I NAZWISKO:

 

 

 

TEMAT:

Właściwości fizykochemiczne skrobi

PODPIS PROWADZĄCEGO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ćw. 1) Oznaczanie zawartości amylozy w skrobi ziemniaczanej.

·         Analizowany produkt: skrobia ziemniaczana

·         Aparatura: kolby miarowe na 100 ml, spektrofotometr

·         Odczynniki:  absolutny etanol, roztwór 1mol/l NaOH, alkoholowy roztwór fenoloftaleiny,  roztwór 0,1 mol/l HCl, roztwór 0,20% jodku potasu

·         Zasada oznaczenia: Do oznaczenie zawartości frakcji liniowej w skrobi wykorzystuje się różnicę w absorpcji światła przez kompleksy jodu z amylozą i amylopektyną. Określenie zawartości amylozy określa się na podstawie krzywej kalibracyjnej na próbkach o znanej wartości amylozy.

·         Otrzymane wyniki:

Masa naważki skrobi: 0,1004 g

λ 1 = 525 nm

λ 2= 640 nm

 

Długość fali  λ

Próba zerowa

Próba właściwa

 

525 nm

 

0,000

0,309

0,304

0,305

0,306

Średnia : 0,306

 

640 nm

 

0,000

0,464

0,462

0,463

0,459

Średnia: 0,462

 

Krzywa wzorcowa:

λ 1= 525 nm

Zawartość amylozy %

λ 2= 640 nm

Zawartość amylozy

%

 

 

 

 

 

 

 

 

0

0

0

0

O,065

0

0,037

0

0,19

25

0,211

25

0,214

50

0,248

50

0,24

75

0,329

75

0,347

100

0,481

100

zawartość amylozy [%]

Absorbancja

0

0,569

25

1,111

50

1,159

75

1,371

100

1,386


 

 

 

 

·         Obliczenia:

0,481- 100%

0,462- x

X = 96% amylozy przy długości fali 640 nm

100% - 96% = 4% amylopektyny

 

0,347 – 100%

0,306 – x

X= 88% przy 525 nm

100% - 88% = 12% amylopektyny

 

Średnia zawartość amylozy to 92%.

 

Wariancja: %

Odchylenie standardowe: = 4 %

Średnia zawartość amylopektyny to 8%.

 

·         Wnioski:

Zawartość amylozy określona na podstawie uzyskanej krzywej kalibracyjnej wynosi

przy długości fali 525 nm 88 %, a przy długości 640 nm 96 %.  Średnia zawartość amylozy to 92 %. Jest to wartośc zbyt wysoka, gdyż zawartośc amylozy w skrobi ziemniaczanej powinna wynosić  około 20 -30 %.  Może to być spowodowane błędem podczas odmierzania odczynników, brudnym szkłem lub niecałkowitym rozpuszczeniem się próbki.

 

Ćw.2) Oznaczanie rozpuszczalności dekstryn białych.

·         Analizowany produkt: dekstryna biała nr 40.

·         Aparatura:  Kolba stożkowa na 200ml, pręcik szklany, lejek, sączek, refraktometr

·         Odczynniki: woda destylowana

·         Zasada oznaczenia: Oznaczenie rozpuszczalności dekstryny na podstawie oznaczonego współczynnika załamania światła. Rozpuszczalność dekstryny białej odczytujemy z tabeli opisującej zależność współczynnika załamania światła od rozpuszczalności dekstryny.

·         Otrzymane wyniki:

Wilgotność dekstryny: 11%

Masa naważki dekstryny odpowiadająca 10 g suchej masy:

100 g – 89 g

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin