GRUPA:
TECHNOLOGIA PRZEMYSŁÓW WĘGLOWODANOWYCH
OCENA:
IMIĘ I NAZWISKO:
TEMAT:
Właściwości fizykochemiczne skrobi
PODPIS PROWADZĄCEGO:
Ćw. 1) Oznaczanie zawartości amylozy w skrobi ziemniaczanej.
· Analizowany produkt: skrobia ziemniaczana
· Aparatura: kolby miarowe na 100 ml, spektrofotometr
· Odczynniki: absolutny etanol, roztwór 1mol/l NaOH, alkoholowy roztwór fenoloftaleiny, roztwór 0,1 mol/l HCl, roztwór 0,20% jodku potasu
· Zasada oznaczenia: Do oznaczenie zawartości frakcji liniowej w skrobi wykorzystuje się różnicę w absorpcji światła przez kompleksy jodu z amylozą i amylopektyną. Określenie zawartości amylozy określa się na podstawie krzywej kalibracyjnej na próbkach o znanej wartości amylozy.
· Otrzymane wyniki:
Masa naważki skrobi: 0,1004 g
λ 1 = 525 nm
λ 2= 640 nm
Długość fali λ
Próba zerowa
Próba właściwa
525 nm
0,000
0,309
0,304
0,305
0,306
Średnia : 0,306
640 nm
0,464
0,462
0,463
0,459
Średnia: 0,462
Krzywa wzorcowa:
λ 1= 525 nm
Zawartość amylozy %
Zawartość amylozy
%
0
O,065
0,037
0,19
25
0,211
0,214
50
0,248
0,24
75
0,329
0,347
100
0,481
zawartość amylozy [%]
Absorbancja
0,569
1,111
1,159
1,371
1,386
· Obliczenia:
0,481- 100%
0,462- x
X = 96% amylozy przy długości fali 640 nm
100% - 96% = 4% amylopektyny
0,347 – 100%
0,306 – x
X= 88% przy 525 nm
100% - 88% = 12% amylopektyny
Średnia zawartość amylozy to 92%.
Wariancja: %
Odchylenie standardowe: = 4 %
Średnia zawartość amylopektyny to 8%.
· Wnioski:
Zawartość amylozy określona na podstawie uzyskanej krzywej kalibracyjnej wynosi
przy długości fali 525 nm 88 %, a przy długości 640 nm 96 %. Średnia zawartość amylozy to 92 %. Jest to wartośc zbyt wysoka, gdyż zawartośc amylozy w skrobi ziemniaczanej powinna wynosić około 20 -30 %. Może to być spowodowane błędem podczas odmierzania odczynników, brudnym szkłem lub niecałkowitym rozpuszczeniem się próbki.
Ćw.2) Oznaczanie rozpuszczalności dekstryn białych.
· Analizowany produkt: dekstryna biała nr 40.
· Aparatura: Kolba stożkowa na 200ml, pręcik szklany, lejek, sączek, refraktometr
· Odczynniki: woda destylowana
· Zasada oznaczenia: Oznaczenie rozpuszczalności dekstryny na podstawie oznaczonego współczynnika załamania światła. Rozpuszczalność dekstryny białej odczytujemy z tabeli opisującej zależność współczynnika załamania światła od rozpuszczalności dekstryny.
Wilgotność dekstryny: 11%
Masa naważki dekstryny odpowiadająca 10 g suchej masy:
100 g – 89 g
...
katy191