Procesy i techniki produkcyjne
Wykład 5
Podstawowe zabiegi w produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem specyfiki gatunkowej. Użytkowanie rozpłodowe. Żywienie. Pozyskiwanie produktów.
Chów bydła.
- Decyduje o użytkowaniu mlecznym bydła
- rozród bydła
- okres laktacji
- postępowanie z cielętami po urodzeniu
Trzoda chlewna.
Rozród trzody chlewnej
- cykl płciowy
- krycie loch
- unasienianie loch
- ciąża i poród
- wychów i żywienie prosiąt
- odsadzanie prosiąt
- trzebienie knurków
- tucz trzody chlewnej
- warchlaki
Rozpłód kur
- kojarzenie naturalne
- unasienianie kur
- jaja wylęgowe (zapłodnione, odpowiednia ilość materiału odżywczego, przechowywane w temp. 10-15 st. C)
- biologiczne podstawy lęgu
- technika lęgu
- postępowanie z pisklętami
- wychów kurcząt
Użytkowanie rozpłodowe innych gatunków drobiu (indyki, kaczki, gęsi)
- produkcja jaj wylęgowych
- warunki inkubacji
Owce
- wiek dojrzałości płciowej i hodowlanej
- sezonowość aktywności płciowej
- krycie
- ciąża i wykoty
Konie
- krycie (wolne stanowienie, stanowienie „z ręki”, unasienianie)
Użytkowanie rozpłodowe innych gatunków zwierząt
- pszczoły
- ryby
Charakterystyka pasz
1. Pasze pochodzenia roślinnego
a. Zielonki (soczyste – 65 – 90% wody)
miejsce produkcji - 1 ) Zielonki z upraw polowych 2) Łąki 3) Pastwiska
b. Kiszonki
1 ) Proces kiszenia 2) Zbiorniki do kiszenia 3) Technika zakiszania 4) Wartość kiszonki i jej zastosowanie
c. Okopowe
1 ) Okopowe świeże 2) Okopowe suszone
d. Siano i susz z zielonek
e. Słoma, plewy i strączyny
f. Ziarno zbóż i nasiona roślin strączkowych
g. Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego
1 ) Produkty uboczne z cukrowni
2) Produkty uboczne z gorzelni i browarów
3) Produkty uboczne z młynów i krochmalni
4) Produkty uboczne z olejarni
4. Pasze pochodzenia zwierzęcego
5. Syntetyczne związki azotowe
6. Dodatki mineralne
7. Przemysłowe mieszanki paszowe
a. Mieszanki pełnodawkowe i uzupełniające
b. Koncentraty białkowe
c. Mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy)
Mierniki wartości pasz
- energetyczna wartość pasz (wyrażona w kJ)
- wartość skrobiowa – zdolność tłuszczotwórcza 1 kg skrobi (248 g tłuszczu) – współczynnik skrobiowy – skrobia 1, białko 0.94, ziarno zbóż 2,12, tłuszcz 2.41
- jednostka owsiana – ilość paszy odpowiadająca zdolności tłuszczotwórczej 1 kg owsa średniej jakości = 0.6 wartości skrobiowej
- pasze w żywieniu bydła
- sposoby żywienia
- okres letni – żywienie pastwiskowe
- żywienie w okresie zimowym
- zastosowanie mechanizacji żywienia
- pojenie bydła
Pasze przemysłowe
Wymagania
Żywienie owiec
- wypas letni (zielonki)
- żywienie zimowe (susze, korzeniowe, treściwe)
Żywienie innych gatunków zwierząt
- konie
- kozy
- ryby w akwakulturze
Aspekty jakościowe pasz
Pozyskiwanie produktu ma miejsce bezpośrednio u producenta w przypadku
- użytkowania mlecznego krów
- użytkowania nieśnego kur
Technika udoju (udój ręczny i mechaniczny)
Mechanizacja udoju krów
- dojarki bańkowe, przewoźne, przewodowe
- hala udojowa
Użytkowanie nieśne kur
Organizacja pozyskiwania jaj
3
t500