Podstawowe zabiegi w produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem specyfiki gatunkowej. Użytkowanie rozpłodowe. Żywienie. Pozyskiwanie produktów.doc

(42 KB) Pobierz
Metody i techniki produkcji żywności (produkcja zwierzęca)

Procesy i techniki produkcyjne

Wykład 5

Podstawowe zabiegi w produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem specyfiki gatunkowej. Użytkowanie rozpłodowe. Żywienie. Pozyskiwanie produktów.

 

Użytkowanie rozpłodowe

Chów bydła.

-          Decyduje o użytkowaniu mlecznym bydła

-          rozród bydła

-          okres laktacji

-          postępowanie z cielętami po urodzeniu

Trzoda chlewna.

Rozród trzody chlewnej

-          cykl płciowy

-          krycie loch

-          unasienianie loch

-          ciąża i poród

-          wychów i żywienie prosiąt

-          odsadzanie prosiąt

-          trzebienie knurków

-          tucz trzody chlewnej

-          warchlaki

Chów drobiu

Rozpłód kur

-          kojarzenie naturalne

-          unasienianie kur

Lęgi

-          jaja wylęgowe (zapłodnione, odpowiednia ilość materiału odżywczego, przechowywane w temp. 10-15 st. C)

-          biologiczne podstawy lęgu

-          technika lęgu

-          postępowanie z pisklętami

-          wychów kurcząt

Użytkowanie rozpłodowe innych gatunków drobiu (indyki, kaczki, gęsi)

- produkcja jaj wylęgowych

- warunki inkubacji

Owce

- wiek dojrzałości płciowej i hodowlanej

- sezonowość aktywności płciowej

- krycie

- ciąża i wykoty

Konie

- wiek dojrzałości płciowej i hodowlanej

- cykl płciowy

- krycie (wolne stanowienie, stanowienie „z ręki”, unasienianie)

- ciąża i poród

Użytkowanie rozpłodowe innych gatunków zwierząt

- pszczoły

- ryby

 

 

Żywienie zwierząt gospodarskich

Charakterystyka pasz

1.      Pasze pochodzenia roślinnego

          a. Zielonki (soczyste – 65 – 90% wody)

miejsce produkcji - 1 ) Zielonki z upraw polowych 2) Łąki  3) Pastwiska

              b. Kiszonki

                            1 ) Proces kiszenia 2) Zbiorniki do kiszenia 3) Technika                                           zakiszania 4) Wartość kiszonki i jej zastosowanie

                          c. Okopowe

                            1 ) Okopowe świeże 2) Okopowe suszone

            d. Siano i susz z zielonek

            e. Słoma, plewy i strączyny

            f. Ziarno zbóż i nasiona roślin strączkowych

           g. Produkty uboczne przemysłu rolno-spożywczego

                                                        1 ) Produkty uboczne z cukrowni

                                          2) Produkty uboczne z gorzelni i browarów

                                          3) Produkty uboczne z młynów i krochmalni

                                          4) Produkty uboczne z olejarni

 

                    4. Pasze pochodzenia zwierzęcego

      5. Syntetyczne związki azotowe

      6. Dodatki mineralne

 

      7. Przemysłowe mieszanki paszowe

                            a. Mieszanki pełnodawkowe i uzupełniające

                            b. Koncentraty białkowe

                                                                      c. Mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy)

 

Mierniki wartości pasz

-           energetyczna wartość pasz (wyrażona w kJ)

-           wartość skrobiowa – zdolność tłuszczotwórcza 1 kg skrobi (248 g tłuszczu) – współczynnik skrobiowy – skrobia 1, białko 0.94, ziarno zbóż 2,12, tłuszcz 2.41

-           jednostka owsiana – ilość paszy odpowiadająca zdolności tłuszczotwórczej 1 kg owsa średniej jakości  = 0.6 wartości skrobiowej

 

 

Żywienie bydła

-                      pasze w żywieniu bydła

-          sposoby żywienia

-          okres letni – żywienie pastwiskowe

-          żywienie w okresie zimowym

-          zastosowanie mechanizacji żywienia

-          pojenie bydła

 

Żywienie trzody chlewnej

Wymagania (wszystkożerne)

Pasze przemysłowe

 

 

 

 

Żywienie drobiu

 

Wymagania

Pasze przemysłowe

 

Żywienie owiec

- wypas letni (zielonki)

- żywienie zimowe (susze, korzeniowe, treściwe)

 

Żywienie innych gatunków zwierząt

- konie

- kozy

- pszczoły

- ryby w akwakulturze

 

Aspekty jakościowe pasz

 

Pozyskiwanie produktów

 

Pozyskiwanie produktu ma miejsce bezpośrednio u producenta w przypadku

- użytkowania mlecznego krów

- użytkowania nieśnego kur

 

Bydło

Pozyskiwanie mleka

Technika udoju (udój ręczny i mechaniczny)

Mechanizacja udoju krów

              - dojarki bańkowe, przewoźne, przewodowe

              - hala udojowa

 

Drób

Użytkowanie nieśne kur

Organizacja pozyskiwania jaj

 

 

3

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin